Přeskočit na hlavní obsah

21 Jump Street [75%]

21 Jump Street
http://www.csfd.cz/film/254016-21-jump-street/
http://www.imdb.com/title/tt1232829/

V kinech SR od: 14.06.2012 ITAFilm
Akční / Komedie / Krimi | USA, 2012, 109 min

Režie: Phil Lord, Chris Miller
Scénář: Michael Bacall 
Hrají: Channing Tatum, Jonah Hill, Ice Cube, Dave Franco, Brie Larson, Rob Riggle, Johnny Depp, Valerie Tian, Mattie Liptak, Johnny Simmons, Melissa Cordero, Jake M. Johnson, Ellie Kemper, Joe Chrest, Dakota Johnson, Peter DeLuise

Jako malej jsem nebyl úplně televizí odkojené dítě. I přesto se však našlo několik kousků, které, kromě mé zvrácené obliby v Teleshopingu Horsta Fuchse, mě dokázaly připoutat k televizi vždy v době, kdy se vysílal další díl. Jedním z nich byla i akčněji položená záležitost Jump Street 21, ve které se objevil tehdy neznámý Johnny Depp. Od těch dob uplynulo hodně let (od americké premiéry seriálu ještě o několik více) a vše je jinak. Johnny Depp je nyní Hollywoodská superhvězda a na seriál si vzpomene jen málokdo. Nejspíše je to také dáno vysokou naivitou, se kterou se prezentoval. Když se ale v Hollywoodu předělává a adaptuje všechno, došlo i právě na tento seriál. Jak tedy dopadla adaptace tohoto seriálu pro novou generaci dospívajících? A je spokojený ohlas v zahraničí, který doprovází snímek od premiéry, oprávněný nebo český distributor udělal dobře, že snímek stáhl z původně plánované české distribuce? 

Jenko a Schmidt právě vyšli z akademie. Jejich práce u policie zahrnuje daleko méně adrenalinu a honiček, než podle zkreslené představy čekali. Jednoho dne však náhodu narazí drogové dealery. Díky neznalosti základní povinnosti však zatčení nedopadne dobře, dealeři jsou puštěni na svobodu a oba policisté převeleni. Jejich novým působištěm bude speciální oddíl na ulici Jump Street, který se specializuje na infiltraci středních škol v zájmu dopadení místních dealerů. Jejich úkolem bude dopadnout člověka, který stojí za novou syntetickou drogou nazvanou Holy Shit. Pro oba je to návrat do svých mladých let, ovšem s tím rozdílem, že se situace za ta léta kdy oni dva na škole skončili razantně změnila a jejich role se obrací. 

Rkových komedií v kinech nevidíme tolik, kolik by bylo potřeba. Je to většinou tím, že je pro tvůrce třeba vyrovnat hladinu zábavnosti a trapnosti. V poslední době se to povedlo jen málo snímkům, třeba Pařba ve Vegas. Zásadním plusem 21 Jump Street je fakt, že se snímek ani na moment nebere vážně. Sebereflexe zaháněná do extrémů jednoduše funguje a dovolím si říci, že tohle (ačkoliv jsem tomu po prvních trailerech nevěřil) je přesně ten způsob, jak podobnou zápletku převést do moderního prostředí. 

Z počátku divné obsazení ve výsledku není vůbec na škodu. Mé sarkastické já ukazující na hlavní dvojici po prvních ukázkách se slovy co to sakra má být dostalo za vyučenou. Hraje se tu totiž na úplně jinou linku, tedy se sem neustále opakující se humor, založený na fyzických proporcích Jonaha Hilla stejně jako na nedostatečné mozkové kapacitě jeho kolegy, jednoduše hodí. Dokonce i ten fuckující kapitán v podání Ice Cubea se dá přežít celkem bez újmy.        

Překvapivě potěšující je režie a náboj snímku. Akční scény opravdu fungují jako napínavá akce a mezi hlavní dvojicí jednoduše funguje nějaký zvrácený druh chemie, takže i tato nepravděpodobná dvojice a její přerod fungují taktéž. Dokonce jsem se i několikrát přistihl v opravdu pobavené poloze, která přišla nenuceně. To už se tak často nestává. Celé je to navíc pryč dříve než se nadějete a ani vám nepřijde, že u toho sedíte hodinu a třičtvrtě. Ačkoliv by mě za to mé já před zhruba rokem příliš nepochválilo, musím uznat, že mě Jump Street 21 ve filmové podobě pro modernější publikum bavilo podobně jako mě jako malého kdysi bavil původní seriál, samozřejmě původní seriál nebyl komedií (nebo spíše ve své době). Jde tu čistě o divácký zážitek. 

Samozřejmě potěší i překvapivé navázání na televizní sérii, kdy alespoň u fanoušků původní série zaplane na těch několik momentů těžká nostalgie. Ti seriálem netknutí si alespoň užijí prvotřídní patos jak má být. Na závěr se tedy sluší říct, že onen spokojený ohlas byl založen na pravdě. Není to sice pecka od začátku do konce, nicméně jako komedie to funguje překvapivě dobře, sebeparodizování zde také funguje na jedničku a vůbec onen feel good pocit s filmu se přecijen dostaví, ačkoliv ho vlastně ani tak nečekáte. Filmová Jump Street tak v rámci několika málo nutných paralel s původním seriálem vykresluje podařený a zábavný příběh, u kterého se budou bavit jak fanoušci původního seriálu tak lidé, co nemají o tom, že nějaký seriál byl, vůbec tušení. Jednoduše po nějaké době opět zábavná komedie, která nepotřebuje blinkání a kakání k tomu aby vytvářela iluzi vtipnosti.

Na Jump Street 21 bude zase horko a živo. Komediální oživení v dnešní době už naivně působícího konceptu z osmdesátek a devadesátek funguje překvapivě dobře. Nabízí totiž dostatek humoru, slušný náboj a nestíhá nudit.  to že se nebere vážně a místy paroduje samo sebe je jen k dobru. Filmová Jump Street je tak příjemnou komedií, která dokáže pobavit a přitom neztrácí identitu. No, možná přijde i ten Tom Hanson.  

Hodnocení: 75%



Koktejl :
20 % Konec osmdesátek v balení jednadvacátého století
30 % Naivita 
30 % Humor
20 % Sebeparodie a akční náboj

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?