Přeskočit na hlavní obsah

Avengers [90%]

Avengers
http://www.csfd.cz/film/241997-avengers/
http://www.imdb.com/title/tt0848228/
USA Avengers, The
SK název Avengers: Pomstitelia 3D

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 03.05.2012 Falcon
V kinech SR od: 03.05.2012 Saturn
Režie: Joss Whedon
Scénář: Zak Penn a Joss Whedon
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Clark Gregg, Lou Ferrigno, Tom Hiddleston, Cobie Smulders, Paul Bettany, Gwyneth Paltrow, Amanda Righetti, Stellan Skarsgård, Jenny Agutter, Enver Gjokaj, Walter Perez, Stan Lee, Alexis Denisof, Ashley Johnson, Powers Boothe, Harry Dean Stanton
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi | USA, 2012, 142 min

Téměř každý snad na vlastní kůži pocítil mediální masáž, kterou distributoři dopřávali v posledních měsících právě do kin vcházejícímu milníku komiksových filmů, Marvelovské slezině Avengers. Ti nejdříve dopřáli fanouškům i komiky netknutým divákům představovačku jednotlivých hrdinů, aby poté přicválali všichni dohromady v prozatímním climaxu frančízy. Poskládat ale z naprosto odlišných hrdinů, zároveň pojatých poněkud odlišnými způsoby ničivý tým bránící Ameriku ovšem není jen tak jednoduchý úkol. Marvel proto sáhl místo po ověřených režisérech po člověku, jenž sice nemá zkušenosti s nákladnými produkcemi, nicméně má neskutečné zástupy fanoušků kvůli svým televizním projektům Buffy a Firefly.  Joss Whedon dostal 220 milionů dolarů (Tedy opravdové blockbusterové peníze) a nelehký úkol, se kterým se nikdo předním zatím nepopral. Jak se mu povedlo skloubit jednotlivá filmová univerza a stojí Avengers opravdu za návštěvu kina, jak se vás snaží přesvědčit právě probíhající kampaň?


Iron Man, Black Widow, Hawkeye, Kapitán Amerika, Hulk a Thor. Ti všichni se budou muset spojit, dát bokem své osobní neshody a společně udeřit proti hrozícímu nebezpečí. Právě Thorův bratr Loki uzavřel dohodu s mimozemskou rasou a hodlá si podrobit planetu zemi. Výměnnou za bájný mimozemský artefakt Tessaract, získá ohromnou armádu, se kterou chce srazit lidskou rasu na kolena. Právě pomocí artefaktu totiž může vyvolat portál, kterým vetřelce přivede přímo do New Yorku. Tým superhrdinů musí vypátrat onen artefakt dříve, než se mu to povede. Nebude to ovšem tak jednoduché, když Loki pomocí své moci jednoho z nich přemění ve svého nohsleda.  Navíc, vláda spojených států nechce vkládat všechny své naděje do tohoto týmu a připravuje drastičtější řešení. 


Ano stojí, abych jednoduše odpověděl na předešlou otázku. Blockbusterovou sezonu se pokoušelo nastartovat letos již několik filmů nicméně marně. Jsou to až právě Avengers, kteří jsou tím správným otvírákem do léta popocornové zábavy. A že jsou otvírákem se vším všudy. Pokud bych měl totiž v paměti najít hlasitější film za poslední dobu, asi bych jen těžko hledal. Masivní kampaň, našlapané trailery a opravdu spousta mediálního rozruchu, to je to co dostalo tento snímek do podvědomí diváků. A je to jen dobře, pokud totiž patříte do skupiny lidí bažících po našlapané jízdě bez vytáček, Avengers byste si v kině neměli nechat ujít.  

Whedon dostal od studia poměrně velkou důvěru. Pokud ale chcete udělat podobně náročný film, který nezklame skalní fanoušky a přitom bude bavit i ostatní, nenapadá mě lepší volba. Ona ta ultimátnost ze snímku prostě čiší. A i ve srovnání se všemi filmy podle komiksů (pomineme-li Nolanovu sérii snažící se spíše o realističnost), jediné srovnání se nabízí snad maximálně našlapaná dvojka X-Menů. Nikde jinde totiž nedostanete takovou dávku vyrovnaných charakterů, které se zaprvé příjemně doplňují a za druhé nepůsobí jako nudná výplň pro efektnost výsledného konceptu. Jednoduše a prostě, Whedon zabodoval na plné čáře a vy se budete bavit jako snad u žádné jiné komiksárny předtím. Proč? Protože je snímek od začátku do konce napěchovaný testosteronem, hláškami a akcí. Dvě a půl hodiny.

Jistě, začátek je trochu pomalejší a v epické akci chybí Whedonovi ta jistota megalomanských režiséru typu Roland Emmerich nebo Michael  Bay, nicméně tohle beze zbytku vynahrazuje až neskutečnou hravostí, a to ať už co se týče akčních scén které jsou zábavnější než poslední počiny právě jmenovaných tvůrců nebo právě scénáře, nebo spíše konkrétněji samotných postav.Whedon se ve Firefly předvedl jako člověk, co dokáže efektně skloubit akci, humor a pamětihodné hlášky. Nikdo ovšem nejspíše nečekal takovou nálož, která vás bude bavit v pravidelných intervalech celé dvě a půl hodiny! O co víc, spolu se Zakem Pennem dodali postavám úplně jinou úroveň. Minmálně totiž Iron Man a Hulk fungují pod jeho vedením lépe, než ve svých vlastních filmech. Tony Stark je totiž opět za toho sebejistého milionáře, kterému ani v nejhorších situacích jednoduše nechybí humor. A Hulk v podání Marka Ruffala je dle mého názoru zatím nejlepší inkarnací tohoto zeleného monstra na filmovém plátně, kterou hlavně díky závěrečné třetině filmu jednoduše nejde nemít rád.   

Avengers tak plní fanouškovské sny do nejmenšího puntíku. Dvou a půlhodinová epická jízda nabízí snad vše co se od ní čeká a možná ještě o chlup více. Jediné co by se dalo vyčíst snímku je možná trošku vágní hlavní příběh na který je všechno navlečeno. Všechno ostatní ale šlape jako hodinky, taktovku udává bezchybný Alan Silvestri a celé to jednoduše směřuje do kolonky "Nejzábavnější blockbustery posledních let." Díky zato, už si ani nepamatuju, kdy jsem se v kině tolikrát nenuceně zasmál. Hulk Smash! 


PS. Dabing je děs hrůza a utrpení, běžte raději na otitulkovanou 2D verzi.  

Hodnocení: 90%
Avengers Assemble! Whedon dokázal něco, v co nikdo ani ve snu po oznámení nevěřil. Našlapaná dvou a půl hodinová akce plná hlášek, humoru a výbuchů, stejně jako skvěle podchycených postav které v hromadě působí lépe, než v jednotlivých vlastních filmech. Whedon sice v megalomanském finále nenabízí jistotu áčkových režisérů, nicméně svou hravostí je s přehledem strčí do kapsy. Opakovaně. Naprostý zážitek u kterého jsem se v kině bavil více, než jsem se vůbec odvážil doufat.  


Koktejl :
30 % Komiks na plné pecky
35 % Akce
35 % Humor

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?