Přeskočit na hlavní obsah

Safe [35%]

Safe
http://www.csfd.cz/film/280007-safe/
http://www.imdb.com/title/tt1656190/

Akční / Krimi / Thriller | USA, 2012, 94 min


Režie: Boaz Yakin
Scénář: Boaz Yakin
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Jason Statham, Chris Sarandon, James Hong, Robert John Burke, Anson Mount, Reggie Lee, Danny Hoch, Igor Jijikine, Jennifer Butler, Jay Giannone, Brian Anthony Wilson, James Colby

Jason Statham si za svojí kariéru vybudoval pověst jedné z mála posledních akčních hvězd ze staré školy. Tedy suché hlášky, pořádná svalová hmota a zástupy naprdel posazených zloduchů, kteří se modlí aby si jeho hrdina nepřišel dát nášup. V poslední době ovšem jeho kariéra hapruje, zejména díky neumětelům na režisérské, případně scenáristické sesli. Snesitelná akční béčka tak střídá s těmi poněkud méně kvalitními. Než se Stathama dočkáme na podzim v sequelu vánoční nadílky pro fanoušky testosteronové akce Expendables,  Statham to zkusí s Asií střihlým akčním výplachem. Je o co stát?  


Luke Wright je bývalý policista, specialista na nejobtížnější případy. Neptá se, nekomentuje a jen s naprostou přesností plní svoji práci. Zkorumpovaní policisté jej však před lety zradili a tak se živí jako zápasník. Když jeden zápas, který měl prohrát, skončí pro jeho nepřítele lůžkem na intenzivní péči, pánové, kteří na tomto podniku tratili velkou sumu peněz mu připomenou, kdo je tu pánem. Luke, po kterém teď před nimi na útěku, potkává mladou dívku Mei, která je středem zájmu  všech skupin ovládajících organizovaný zločin ve městě. Ruské mafie, triád a právě zkorumpovaných policistů. Díky své geniální matematické paměti totiž uchovává v hlavě speciální kombinaci čísel, která odemknout zabezpečený sejf plný 30 milionů dolarů.  Ten kód ovšem zná jen ona a tak se stává nejcennější komoditou v New Yorku. Luke nejen, že ji zachrání ze spárů bojujících stran, s její pomocí má v plánu odvetu za vraždu svojí manželky, kterou spáchali nespokojení sázkaři s ruským původem.   

Abych odpověděl jednoduše a na rovinu na svojí otázku z úvodu, tak není o co stát. To už vím ale nejspíše došlo už jen z výše načrtnuté synopse snímku. Narovinu, jsem Stathamovým fanouškem a baví mě sledovat jak mlátí lidi. Jenže stejně jako mi tenhle zážitek znepříjemňoval Oliver Megaton u zmíněného Kurýra 3, podobně je na tom Boaz Yakin. Drtivou většinu akce totiž zabíjí nepříjemným střihem nebo rádoby stylovou kamerou. Nejde o to že by sám Statham nebyl cool. Stále a pořád je to frajer který jednou přesně mířenou ranou vyvolá masivní emigraci zubů, nicméně snad kromě jedné scény to prostě nemá náboj a díky neumětelskému střihu vás to prostě nebaví, ať už je choreografie jaká chce.       

A to je celkem škoda, neboť ačkoliv hraje ve svých filme v podstatě už dlouhá léta tu samou postavu, zatím se jednoduše nezajedl. A ať už je zápletka sebeblbější, on dokáže bavit. Bohužel tohle ale není ten případ. Na snímku je totiž blbé úplně všechno. Od celého příběhu, přes mizerné obsazení bez špetky uvěřitelnosti až po snahu být stylový i na úkor koukatelnosti. Ať už tak chcete fandit snímku nebo ne, je zde dost velká pravděpodobnost, že druhou polovinu strávíte s permanentně pozvednutým obočím a výrazem What the fuck?   

Safe je jednoznačně provar na všech frontách. Statham potřeboval nejspíše vyplnit kalendář před druhými Expendables, proto se uspal, bez obalu, naprosté volovině bez špetky vkusu. Sem tam se zde mihne nějaká povědomá tvář, nicméně většinu času se budete divit co se to na plátně vlastně děje, případně se s úsměvem divit rádoby ultradrsným projevům bossů v pozadí. Jason je fajn ale to je bohužel tak všechno. Zbytek je průměrně natočená, podprůměrná látka, která by originalitu hledala jen opravdu těžko. A otravný soundtrack, který v některých momentech zní jako by se skladatel na svoji práci vybodnul a únavou padl hlavou na klávesy, není rozhodně ono pozitivum. 
Novou stathamovku bych tak doporučil maximálně na vlastní nebezpečí. Název je více než zavádějící, neboť pro soudného člověka to opravdu Safe není. Nuda je společný jmenovatel pro všechny aspekty filmu kromě samotného hlavního představitele, který v kontrastu s tím vším působí stejně cool jako kdy jindy. V jeho vlastním zájmu ovšem doufám, že příště dostane lepší nabídku, neboť ještě pár takovýchto snímků a jeho macho projev nezachrání ani důchodcovská slezina pod taktovkou Stalloneho.    

Tak tohle ne. Statham jakoby se jediný snažil. Bohužel kromě něj a jeho projevu mám problém hledat pozitiva na tomto snímku. Nudné zpracování, místy hodně špatná kamera, břečkovitý příběh, příšerné obsazení a až iritující soundtrack. Je škoda, že herec takového charismatu a svalového základu, musí svoji obživu hledat v tak mizerných vodách. Už aby tu byli druzí Expendables. Howgh.

Hodnocení: 35%

PS. Ty rádoby ruské přízvuky byly děs a hrůza.


Koktejl :
35 % Statham
35 % Břečka
15 % Otrava
15 % Recyklace

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?