Přeskočit na hlavní obsah

Havran | The Raven [45%]

Havran
http://www.csfd.cz/film/274625-havran/
http://www.imdb.com/title/tt1486192/
Alternativní názvy: The Raven, A Holló

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 26.04.2012 H.C.E.
V kinech SR od: 26.04.2012 Forum Film SK

Thriller / Mysteriózní
USA / Maďarsko / Španělsko, 2012, 111 min

Režie: James McTeigue
Hudba: Lucas Vidal
Scénář: Ben Livingston, Hannah Shakespeare
Hrají: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan Gleeson, Oliver Jackson-Cohen, Pam Ferris, Kevin McNally, Brendan Coyle, Sergej Trifunović, Dave Legeno, Sam Hazeldine, Adrian Rawlins

James McTeigue si v Hollywoodu udělal slušné jméno parádním  převodem komiksu V jako Vendeta v produkci sourozenců Wachovských. Jenže to bylo v roce 2005 a od té doby natočil průměrnou Invazi a rozpačitý akčňák Ninja Assasin. Jeho možným dalším slušným zářezem se zdál být temný krimi thriller využívající motivů Edgara Allana Poea. Jak však ale tahle záležitost inspirovaná moderním pojetím Sherlocka Holmese, která od dubna brázdí stále česká kina ve snaze najít si své publikum, ve skutečnosti dopadla se můžete dočíst dále.

Edgar Allan Poe patří mezi největší klasiky celosvětového literárního kánonu. Jeho povídky navíc stály u zrodu žánru detektivek jako takových. Ke konci svého života se však kdovíjaké popularitě netěší. Je na mizině a co se týče svojí tvorby, svá léta už má za sebou. Jakoby toho nebylo málo, po jeho návratu do Baltimoru začíná řádit sériový vrah, který jako předlohu svých ohavných činů používá právě jeho díla. Sám Poe je vtažen přímo do víru dění, neboť vrah unesl jeho milou Emily a aby jsi zachránil, musí spolupracovat s místní policií na rozluštění indicií, které vrah v oživlých scénách z Poeových děl zanechává. Podaří se jim však Emily najít včas? 

Uff. Havran je přesně jedním z takových filmů, kterým už jen z principu chcete fandit aby dopadli dobře, nicméně jeho kvality umoří i tu poslední jiskřičku naděje ve vás. Takže proč se tentokrát vůbec snažit mazat alespoň trochu med kolem huby. Havran se jednoduše nepovedl. Tečka. Nejedná se sice o kdovíjak špatnou podívanou, nicméně k dobré to má hodně daleko.

McTeigueovi se povedlo přenést klasické podobenství teroru na filmová plátna pouze jako statický obraz bez nějakého většího emočního zapojení ze strany diváka, nebo hlubšího rozvoje přímo samotného filmu. Postavy proplouvají filmem od jednoho vodítka k druhému, sem tam se vás sice pokusí přesvědčovat o tom, že je Havran něco víc, než jen řemeslně průměrně zpracovaná detektivka s puncem literárního klasika, nicméně tyto snahy naráží na bariéru s nápisem nezájem. Zvláště pak když se podíváme na Johna Cusacka coby samotného Poea, který jakoby se snažil být nevlastním bratrem Nicolase Cage. Jeho psychotický herecký projev tomu minimálně nasvědčuje. A když už nevěříte ony problémy s vlastní osobností hlavnímu hrdinovi, jak můžete očekávat, že zbytek filmu bude něčím odlišným. Havran se snaží ze všech sil najít si to čím vlastně chce být, aby po necelých dvou hodinách dorazil ke svému neuspokojujícímu konci s konstatováním, že hledaný předmět nebyl nalezen.  


Nezachraňuje to pak bohužel ani řemeslná stránka snímku. Dobová iluze drží s velkými obtížemi ještě pohromadě, nicméně i přes některé slušné scény je zbytek opět jen průměrnou výpravou, které místy čouhá sláma z bot. Nezachraňuje to ani pán na režijní sesli, neboť snaha vyvolat jakékoliv napětí se míjí naprosto účinkem. Akční scény tu téměř nejsou a ty dvě co se zde odehrají jsou spíše na škodu než aby stáli za zmínku. 

Havran tak bohužel končí jako silně průměrná záležitost bez špetky zápalu nebo invence. Příliš moc se zde spoléhá  na ověřené postupy a nenáročnost cílového publika. Klasik tohoto žánru by si zasloužil daleko větší důraz na kvality než na snahu udělat z toho snadno stravitelnou záležitost s několika rádoby šokujícími záběry. McTeigue se definitivně zapisuje do kolonky rutinérů a Cusack díky svému výkonu pravděpodobně vyzve Nica v příštích letech na souboj o krále "Loosing his shit". Nenechte se zmást trailery. 

Tohle ne. McTeigue se tentokrát už definitivně zapisuje do škatulky rutinér bez ohledu na naprosto dokonalou V jako Vendeta. A John Cusack se snaží vyzvat na souboj Nicolase Cage o krále přehrávání. Havran i přes veškeré přísliby skončil jako čistě průměrná statická sranda, která spíše než k serioznímu dílu má blíže k blábolu, využívající k marketingu literární klasiku. Chudák Edgar Allan Poe teď musí házet na hřbitově v Baltimore přemety.  

Hodnocení:
 
45%






Koktejl
 :
20 % Edgar Allan Poe
20 % Nicolas Cage po transplantaci obličeje
20 % Nuda
20 % Rutina
20 % Krimi

Protřepat, přidat trochu zbytečného porcování lidí v Rkovém balení a servírovat s havraním perem uprostřed.   

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?