Přeskočit na hlavní obsah

Abraham Lincoln: Lovec upírů | Abraham Lincoln: Vampire Hunter [50%]

Abraham Lincoln: Lovec upírů
http://www.csfd.cz/film/282840-abraham-lincoln-lovec-upiru/
http://www.imdb.com/title/tt1611224/

Alternativní názvy: Abraham Lincoln: Vampire Hunter,  Abraham Lincoln: Lovec upírov


Horor / Thriller / Fantasy
USA, 2012, 105 min

Režie: Timur Bekmambetov
Scénář: Seth Grahame-Smith
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Benjamin Walker, Anthony Mackie, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead, Jimmi Simpson, Erin Wasson, Robin McLeavy, Alan Tudyk, Rufus Sewell, Marton Csokas, Joseph Mawle, Laura Cayouette, John Rothman, Brent Henry

Mysleli jste si, že jste v rámci béčkových filmů viděli už téměř vše? Zamyslete se znovu. Po úspěšné a populární literární předloze totiž přichází její filmová adaptace v rukou režiséra komiksové akční vypalovačky Wanted. O čem, že je to řeč? O tom, jak 16. prezident USA ve volných chvílích kosil zástupy zubatých upírů, zatímco bojoval s otroctvím. Že si nic takového z hodin dějepisu nepamatujete? Ještě aby ano. Tady se totiž na historii nebo zákony fyziky totiž nehraje. Abraham Lincoln tak tedy, zatímco čtete tyto řádky, hází ve svém hrobě v Illinois přemety několik metrů vysoko. 

Ještě než se Abraham Lincoln vydal na cestu amerického politika, která vedla k jeho prezidentskému postu, čelil poněkud odlišným problémům. Jako malému mu totiž matku zabil místní obchodník s otroky a on musel slíbit svému otci, že nevyhledá cestu pomsty. Když se však na onen svět odebere o pár let později i on, mladého Abrahama již netíží pouta slibu. V momentě kdy se však hodlá vykonat samotnou pomstu zjišťuje, že to nebude tak úplně jednoduché. Dotyčný totiž není obyčejný člověk ale upír. Lincoln se tedy za pomoci Henryho Strugese, který mu zachrání před upírem život, rozhodne vytrénovat v zabijáka upírů, aby jednoho dne mohl pomstít svoji matku. Jak ale stoupá počet zářezů na jeho sekeře, dostává se do podvědomí vůdce upírů v Americe Adama. O to více, když se Abraham rozhodne angažovat také v politice s názory, které by mohly současnou situací, ze které benefitují upíři, pořádně zamíchat.

Timur Bekmambetov se rozhodně nezměnil se svým přístupem šlapat na plný plyn, až podrážkou štrýcháte o asfalt na silnici. Abraham Lincoln: Lovec upírů je totiž přesně stejně uhozenou, do absurdna za hnanou akční podívanou, která křičí béčko ze všech koutů, jako byla komiksová adaptace Wanted před čtyřmi lety. Možná jen nekřičí, ona navíc i rozdává letáky a mává obřími transparenty. Kdo by totiž čekal od snímku s takovýmto názvem seriozní podívanou, měl by zvážit návštěvu u docenta Chocholouška. Bekmabetov se totiž ani v historických kulisách nedrží pozadu a tak skrze patriotistické odkazy, a všeobecné známé obchodní značky cpe do diváků zase a znovu nařachanou akční podívanou, která je sice úplně debilní a místy vypadá neskutečně lacině, nicméně své diváky si najde. Obsáhlé proslovy a známé postavy sbírají, stejně jako místy i atmosféra body k dobru. Problém je ovšem občas divné vyslovování celých jmen, kdy jsem si zhruba do poloviny filmu myslel, že se jedná o nějaký skrytý vtípek produkce.


Ten kdo se ve skutečností jediný snaží o to, dodat snímku nějakou serioznost, je hudební skladatel Henry Jackman, který ačkoliv využívá známých kousků ve své vlastní variaci, získává zaslouženou pozornost po velkou část filmu. Zbytek je totiž přímo moře CGI, které spoléhá na akci, že odvede pozornost od záplat na svém vizuálním kabátě. A klobouku chcete-li. Bohužel ta je místy nepřehledná a možná v dnešním světle už trochu zastaralá. Přeci jen spoléhat na zpomalovačky že zachrání tempo ne jen u části akčních sekvencí, ale rovnou u všech je trochu neprůhledné a všichni víme kde to končí. (pro ty co nevědí, končí to apokalypsou, konkrétně tou Resident Evilovskou)  


Jak tedy 16. prezident dopadl se svým úkolem vykosit upírskou populaci ve své jurisdikci? Tak nějak rozpačitě musím říci. Na jednu stranu je Abraham Lincoln: Lovec upírů neskutečnou hovadinou, která se topí v té místy až nepřehledné záplavě laciných digitálních kulis a triků, hloupoučkým scénářem,  a snahou o serioznost skrze patriotismus a dobře známé rekvizity. Na druhou stranu jsem se ale nepřistihl, tedy až na naprosto vytříbeně trestuhodné finále, že by mi to nějak extra zvláště vadilo. Rada tedy na závěr, pokud vám nevadí akční výplachy s tunou efektů, spíše než se zajímavým scénářem, vypněte na hodinu a třičtvrtě mozek, usedněte a užijte si postavu z hodin dějepisu jak nakopává zadky zlotřilým upírům. Pořád je to totiž lepší, jak kdyby Abraham svojí stříbrem obohacenou sekerou kosil zástupy třpytících se hezounků někde na střední škole. I když... 

Historie dostává jednou zase pěkně na prdel. Timur Bekmambetov přichází s další akční tupojízdou, která však v konečném důsledku při vypnutí rozumu na hodinu a třičtvrtě vlastně ani neurazí ani nenadchne. Lincoln by sice asi ze své reprodukce zrovna dvakrát velkou radost neměl, ale že by se jednalo a úplnou prohru se říci nedá. Pokud vás tedy házení míčkem o zeď již přestalo bavit, dejte vousatému Lovci upírů šanci. V rámci logiky to sice bude značný pokles, nicméně v rámci zábavy to tak strašné nebude. Přinejmenším si vychutnáte celku slušný hudební doprovod Henryho Jackmana.  
     


Hodnocení: 50%

Koktejl: 
25% Abraham Lincoln
25% Upíři
10% Občanská válka
20% Absurdno, akce a taky sekera
20% Hloupost

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?