Přeskočit na hlavní obsah

Sousedská hlídka | The Watch [40%]


Sousedská hlídka

http://www.csfd.cz/film/299621-sousedska-hlidka/
http://www.imdb.com/title/tt1298649/
Alternativní názvy: The Watch, Neighborhood Watch, Súsedská hlíadka. 

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 27.09.2012 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 16.08.2012 Bontonfilm SK

Komedie / Sci-Fi
USA, 2012, 102 min

Režie: Akiva Schaffer
Scénář:Jared Stern, 
Seth Rogen a Evan Goldberg
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Jonah Hill, Ben Stiller, Vince Vaughn, Rosemarie DeWitt, Richard Ayoade, Billy Crudup, Doug Jones, Will Forte, Nicholas Braun, Jorma Taccone, Justin Wheelon, R. Lee Ermey

Ben Stiller už v posledních letech neplatí za záruku vtipné komedie. Když oznámil svůj příští projekt, ve kterém se spojí s Vince Vaughnem, fanoušci začali být zvědaví. Když však přišly první trailery Sousedské hlídky, jediné co se jim povedlo, bylo vyvolat rozpaky. Jak je to ale s výsledným filmem, kde se po jejich boku objeví Jonah Hill a Richard Ayoade z IT Crowd dopadlo?    

Evan je typický maloměšťák, který si svůj život užívá. Angažuje se hned v několika sousedských klubech které založil je manažerem velkého obchodního střediska za městem. Právě v tomhle středisku však začínají události, které naruší poklidný rodinný život rodin v Glenview. Když jednoho večer předává službu noční hlídce, ještě netuší, že bude posledním, koho strážný uvidí. Druhý den ráno po příjezdu do práce totiž Evan zjišťuje, že strážného přes noc někdo zabil a stáhl z kůže. Jak iniciativní občan se tak rozhodne založit další sousedskou organizaci- sousedskou hlídku. Přibírá k sobě další nadšence z okolí a rozhodnou se na vlastní pěst vypátrat pachatele tohoto ohavného činu, když policie odmítá přejít k razantnějším řešením. To co ovšem zjistí, není zrovna tím, co očekávali. Za vraždou nočního hlídače v Costco stojí mimozemské existence, které připravují invazi v globálním měřítku, začínající právě v Glenview.

S kritikou ale tentokrát začnu hned ze začátku. Při pohledu na obsazení snímku, je pro mě největším překvapením, že nejvtipnější a v podstatě jedinou vtipnou postavu v celém filmu předvedl Jonah Hill. Tahle otravná postavička komedií posledních let mě iritovala tak dlouho až se jeho projev přesunul někam k snesitelnějším úrovním skrze předělávku seriálu 21 Jump Street. Ne, že by byl něčím vyjímečný, nicméně pokud v tomto obsazení je jedinou světlou stránkou celé komedie, slouží to jako naprosto dostačující důkaz toho, že tu je něco špatně.       

Sousedská hlídka totiž tak nějak neví, čím vlastně chce být. V jednu chvíli se totiž snaží tvářit jako záblesk komediálních pokusů ze Stillerových mladších let, notně se opírající o celé Saturday night Live. V dalším momentě se snaží od tohoto infantilního humoru oprostit a přinést seriozní komedii o mimozemské invazi s nadhledem. Bohužel všechno tak nějak končí na hromadě, ze které divák jen přebírá co se mu líbí a co ne. Celý ty pokusy střídat nálady a témata filmu, ovlivňující chování postav, totiž působí i v rámci těžce nadnesené komedie řekněme stupidně, což jen graduje jeden ze zásadních zvratů působící dojmem, jakoby někdo skočil ve scénáři ze scény 4 na scénu 52 a pak po několika minutách zase zpět na začátek. Jen tak, jakoby nic. 

Co je ovšem ještě daleko horší je fakt, že Stiller a jeho gang jednoduše nebaví. Je zde pár vtípků které fungují (většina z nich v interakci s Hillem), ovšem na hodinu a třičtvrtě je to strašně málo. Zvláště pak když si jako divák uvědomíte, že se tuto devízu snaží tvůrci zachránit infantilními vtípky a sexuálními narážkami, které v tomhle balastu působí jako více jako laciné koření přesně z kuchařky s titulem Vaříme z vody. 

Ve výsledku tak Sousedská hlídka nabízí přesně to co už v podstatě odhalovaly trailery.Tahle rádoby komedie je jen horším průměrem, který se snaží nalákat diváky především obsazením a vděčnou tématikou mimozemské invaze. Bohužel zbloudilé duše, které těmto lákadlům podlehnou pak nabídne unavující 102 dlouhou zoufalou jízdu skrze otřepaná klišé a mimozemský ejakulát. Pokud vám tohle přijde jako ideální forma zábavy, směle do toho. Pro ostatní kteří mají rozum, sáhněte raději po něčem jiném.  

 Stiller, Vaughn, Ayoade a Hill. Kdyby mi někdo řekl, že ve filmu kde působí tahle čtveřice bude nejvtipnější poslední jmenovaný, asi bych mu ještě před rokem řekl, ať si zajde za Chocholouškem přeměřit tlak v mozkovně, že s ním nebude něco v pořádku.  Tohle se ovšem stalo realitou právě v sousedské hlídce. Hodinu a třičtvrtě dlouhá přehlídka zbytečností, trapností, klišé a vůbec všeho, co jste mohli vidět už kdekoliv jinde (tedy kromě explodujících krav, ty se neohrají), poskládaného dohromady do nudného mixu, který boduje  jen opravdu vyjímečně. Není tak velký problém odhalit jeho prvoplánové snahy o to v posmrtné křeči pobavit alespoň trochu. Marně.  


Hodnocení: 40%

Koktejl: 
40% Nuda
10% Pár dobře mířených vtípků, možných spočítat na prstech lehce zmrzačené ruky
50% Zbytečnost a klišé

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous