Přeskočit na hlavní obsah

The Sweeney [75%]

The Sweeney
http://www.csfd.cz/film/314364-sweeney-the/
http://www.imdb.com/title/tt0857190/

Akční / Krimi / Drama
Velká Británie, 2012, 107 min

Režie: Nick Love
Hudba: Lorne Balfe
Scénář: Nick Love, John Hodge
Hrají: Ray Winstone, Ben Drew, Damian Lewis, Hayley Atwell, Allen Leech, Steven Mackintosh, Alan Ford, Steven Waddington, Paul Anderson, Allan Corduner


The Sweeney je poměrně úspěšný britský kriminální seriál ze sedmdesátých let, který se před revolucí podíval i k nám pod názvem Inspektor Regan. Příběhy z prostředí speciální jednotky pro odhalování a prevenci ozbrojených loupeží a jiných činů se rozhodli v Británii oživit a přivést opět k životu v novém balení, které by se hodilo do moderní doby. Jak tedy dopadl další oldschoolový seriál, který se podíval na stříbrná plátna kin?   



Inspektor Jack Regan je spolu se svým kolegou, konstáblem Georgem Carterem, členem speciálního detektivního komanda Sweeney pod křídly specializovaného oddělení londýnské policie pro boj a prevenci kriminálních aktivit, především ozbrojených přepadení a loupeží, The Flying Squad. Při jednom ze zásahů ve skladišti, kde skupina ozbrojených lupičů právě provádí loupež zlatých cihel, s podaří komandu zneškodnit a pochytat všechny pachatele. Regan využije příležitosti a ze zabaveného zlata vyplatí svého informátora, který mu na oplátku poví o pravděpodobném dalším cíli. Do centrály Sweeney je nasazena vnitřní vyšetřovací skupina, která byla pověřena přezkoumáním metod využívaných týmem k dopadení pachatelů. Vedoucí vyšetřování Lewis má ale nejen profesní motivaci proč dostat Regana. Chce jej zdiskreditovat kvůli tomu, že mu Regan spí s jeho manželkou. Ovšem i přes trable uvnitř jednotky, zločin nikdy nespí...


Když se řekne předělávka akčního televizního seriálu, člověk by tak nějak čekal nějakou napůl svižnou podívanou, jakou dopuje do tohoto žánru rok co rok muskulatura Jasona Stathama. Opak je ale pravdou, chlapci a děvčata ze Sweeney na žádného půl plynu nejedou a hned v prvních minutách vás strhnou do vizuálně skvěle vypadající akční jízdy, která vypadá, jakoby její rozpočet byl minimálně dvakrát takový. Žádné dlouhé kecy a jde se rovnou na věc. Takhle se totiž dámy a pánové dělá řemeslo, které sice kdovíjakou originalitou nezavání, nicméně baví přesně tak, jak by film podobné ráže bavit měl.

Nejsem specialista ani jsem nikdy nesledoval původní seriál, nicméně to je vlastně celkem jedno. Spíše vás totiž zaujme, jak režírující Nick Love využívá do puntíku snad veškeré akční prvky, a to ať již vizuální nebo hudební, které se v posledních letech osvědčily. Co to tedy znamená v reálu? Že Sweeney není ani za mák originální a přináší asi tolik invence jako sága o třpytivých upírech. Narozdíl od ní ale přináší pocitvé řemeslo, které neskrývá svoji snahu dobýt divákovo srdce skrze konvenční prvky, avšak s veškerou grácií a nadhledem, jaký je u takovéhoto přístupu potřeba.

The Sweeney tak celkem příjemně překvapil. To na čem se v minulé sérii moderátoři Top Gear z malé části podíleli totiž dopadlo jako jedna z nejlepších kriminálek z ostrovů za poslední dobu. Nebude vám vadit, že to na vás zkouší posté těmi samými berličkami, rádi jejímu kouzlu podlehnete a užijete si ji. Nick Love servíruje mimo Británii možná až neprávem upozaděnou policejní záležitost, která dokazuje, že i za málo peněz se dá pořídit vcelku slušná muzika.  


Speciální londýnská policejní jednotka a recyklace všeho možného za posledních několik let. The Sweeney je šíleně neoriginální policejní akcí, která však dokáže pobavit, nabízí slušnou atmosféru a spád. Ne že by to bylo kdovíjaký zázrak, nicméně v dnešní konkurenci i tohle stojí za to ocenit. V rámci letošního roku jedna z nejsvižnějších oddychovek. 



 Hodnocení: 75%

Koktejl: 
30% Atmosféra
20% Akce
50% Lexikon recyklace

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?