Přeskočit na hlavní obsah

Argo [80%]


Argo

http://www.csfd.cz/film/299781-argo/
http://www.imdb.com/title/tt1024648/

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 29.11.2012 Warner
V kinech SR od: 29.11.2012 Continental

Drama / Thriller / Historický
USA, 2012, 120 min

Režie: Ben Affleck
Scénář: Chris Terrio
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Bryan Cranston, Ben Affleck, John Goodman, Taylor Schilling, Kyle Chandler, Alan Arkin, Tate Donovan, Clea DuVall, Adrienne Barbeau, Rory Cochrane, Kerry Bishé, Richard Kind, Victor Garber, Titus Welliver, Michael Parks, Željko Ivanek, Chris Messina, Michael Cassidy, Keith Szarabajka, Scoot McNairy, Tom Lenk, Scott Elrod, Christopher Denham, Rob Brownstein, David Sullivan, Kelly Curran, Ashley Wood, Clark Gilmer, Matthew Landon

Ben Affleck to má těžké. Sice má doma Oscara za nejlepší scénář, nicméně jako herec se netěší moc velké popularitě, zvláště kvůli hned několika průserům, které za svoji kariéru odehrál. Před pěti lety se ale rozhodl, že to po vzoru několika slavnějších kolegů zkusí i z druhé strany kamery a posadil se na režijní sesli. Tímto způsobem se tak divákům dostali dva více než slušné snímky, jeho celovečerní debut Gone, Baby, Gone a také dva roky stará skoro oscarovka Město. Podařilo se i napotřetí udržet Affleckovi auru schopného filmaře a připsat si tak hattrick, nebo je Argo jen přeceňovanou dobovou žánrovkou?

Koncem roku 1979 v Iránu proběhla revoluce, která s sebou přinesla únos 52 rukojmích z velvyslanectví v Teheránu. Šesti lidem se podařilo před rozbouřenými davy utéci a najít dočasný azyl na půdě kanadského velvyslanectví v téže městě. V situaci kdy je celé město na nohou, se k nim ale ani americká armáda bez povšimnutí íránské vlády nedostane. A tak přichází čas zoufalých pokusů o záchranu těchto amerických občanů. S jedním z nich přichází agent CIA Tony Mendez. Ten chce šest lidí vydávat za natáčecí štáb fiktivního science fiction velkofilmu Argo. Kolem rukojmích ale začínají stahovat pomalu smyčku iránské vojenské jednotky a na jejich záchranu tak zbývá čím dál méně času. Mendez spolu s rukojmími proti sobě nemá jen vojáky a neúprosný čas. Operaci totiž nevěří úplně všichni a jsou ochotni zapsat raději ztráty než vyvolat masivní konflikt...

Argo není běžným snímkem. U mnoha lidí, mně včetně, to tak může znamenat, že o něj snadno ztratí zájem. To by se ovšem stát nemělo. Proč? Protože se jedná o jedinečný filmový zážitek, který opět ukazuje sílu média, když se s ním zachází s citem. Affleck si totiž svůj cit vypiloval zase o něco více a už od prvních momentů vtahuje diváka na jízdu politickými machinacemi a náboženským fanatizmem. Vítejte v Iránu. 


Není to však jen seriozní komorní dobové drama s špetkou špionážního thrilleru. Argo totiž není jen do detailu propracovaným snímkem, Affleck skrze něj divákům přednáší sebe reflexivní uvědomělé dílo, které nezapomíná na zábavu, nicméně kombinuje ji v tak diverzifikované skladbě, že ačkoliv s divák baví, sám víc moc dobře, že to z jiného úhlu pohledu vlastně ani trochu k smíchu není. Nutí k přemýšlení a k zhodnocení situace, kdy je podobný oblak frašky naprostou nutností aby zdrcující realita byla stravitelná.   

Ačkoliv tak v určitých detailech ne úplně dostává svým závazkům propracované atmosferické dobové studie založené na skutečných událostech, funguje oproti konkurenci na úplně jiné úrovni. I já jako fanoušek výbušné zábavy za desítky až stovky milionů dolarů jsem byl doslova na kolenou z atmosféry, kterou pomalou gradací dokázal ve snímku vykreslit pouze v prostorech několika kulis téměř bez zvláštních efektů. Pro mně tedy zaručeně jedno z překvapení roku, které bych od dobového materiálu, který téměř postrádá akci vskutku nečekal. Při pohledu na hereckou sestavu snad ani není třeba zmiňovat, že film se navrch může honosit skvělými hereckými výkony.Zejména v závěrečných minutách vám navíc bude spolehlivě dopovat do žil adrenalin francouzský všeuměl Alexandre Desplat. 

Ano, Affleck to opět dal. Argo je sice snímkem, který nesedne ani zdaleka každému, nicméně to nebyl zatím ani jeden z jeho ostatních. Perfektní dobová atmosféra, vhození diváka rovnou doprostřed probíhajícího filmu, pomalu houstnoucí atmosféra a napětí, které by mohly i ty největší blockbustery závidět. Jakkoliv tak Argo působí jako nepříliš zajímavý snímek, během dvou hodin vás přesvědčí o tom, že toho nabízí daleko více než rozmáchlé produkce vrstvící jeden motiv za druhým. Ve své relativní skromnosti je tak Argo daleko působivější než jeho konkurence a pokud se Affleckovi podaří něco na cenách akademie urvat, nebude to žádné překvapení. Myslím, že kdokoliv pochyboval o talentu tohoto tvůrce, nyní už přišel i o poslední argument. Tedy hattrick a těším se s čím přijde příště.  

Operace Argo aneb nejšílenější plán na osvobození rukojmích který vyšel. Skvělá herecká sestava dává tušit, že tohle by neměl nikomu uniknout. A je to tak. Affleck i napotřetí téměř bezchybně a jeho etablování mezi tvůrce, které se vyplatí díky jejich umu sledovat bedlivě je dokončeno. Naprosto fenomenální atmosféra, dokreslená skvělou hudbou a výtečnou gradací, která dokazuje, že i bez výbuchů a létajícího CGI se dá zvýšit divákovi tep až do úrovní příklepového kladiva. 


   Hodnocení: 80%

Koktejl: 
50% Neprůstřelná atmosféra
25% Silné herecké obsazení
25% Malý velký film

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous