Přeskočit na hlavní obsah

Hobit: Neočekávaná cesta | The Hobbit: An Unexpected Journey [80%]

Hobit: Neočekávaná cesta
http://www.csfd.cz/film/232938-hobit-neocekavana-cesta/
http://www.imdb.com/title/tt0903624/

Alternativní názvy: The Hobbit: An Unexpected Journey,  Hobit: Neočakávaná cesta



Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 13.12.2012 Warner
V kinech SR od: 13.12.2012 Continental

Dobrodružný / Fantasy
USA / Nový Zéland, 2012, 166 min

Režie: Peter Jackson
Scénář: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro

Hudba: Howard Shore
Hrají: Martin Freeman, Stephen Hunter, Peter Hambleton, Eric Vespe, Ian McKellen, James Nesbitt, Jeffrey Thomas, John Callen, Graham McTavish, Mark Hadlow, Richard Armitage, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Elijah Wood, Andy Serkis, Hugo Weaving, Christopher Lee, Lee Pace, Dean O'Gorman, Aidan Turner, Ian Holm, Evangeline Lilly, Adam Brown, Jed Brophy, Conan Stevens, William Kircher, Sylvester McCoy, Ken Stott, Stephen Fry, Billy Connolly, Luke Evans

A je tady. Netrpělivě očekávaný návrat do Středozemě konečně dorazil do kin. Od dnešního dne tak prequel prstenové trilogie začal drancovat ve velkém kina po celém světě, ČR nevyjímaje. Minimálně ovšem za sebe musím říci, že trailery nebyly ani zdaleka tak oslnivé, jak by bylo třeba a tak tuhle část příběhu do data premiéry zastíralo hned několik otazníků, které měly zodpovědět první projekce. Podařil se Peteru Jacksonovi ten správný návrat?

Bilbo Pytlík vzpomíná na svá dobrodružství. Mnoho let před událostmi prvního dílu on sám vyrazil na nečekané dobrodružství. Čaroděj Gandalf si ho jednoho dne vybral jako čtrnáctého člena trpasličí výpravy k  vzdálené Osamělé hoře. V jejím srdci totiž leží bájné trpasličí město Erebor. Před lety toto město vydrancoval drak Šmak, který tam žije od té doby. Výprava vedená trpasličím princem Thorinem se tak vydává spolu s Bilbem a Gandalfem napříč Středozemí za jediným cílem, osvobodit domov trpaslíků. Cesta to ovšem nebude jednoduchá, protože i když v celé zemi panuje těžce vybojovaný mír, síly zla o sobě dávají čím dál více vědět. 

A obavy které u mně panovaly před projekcí jsou pryč. Je to možná kvůli tomu, že se všechny recenze liší a ne každá je vyloženě pozitivní. Za sebe se musím ale přiklonit právě k těm pozitivním, protože od prvních momentů, pokud vám tedy Středozemě není úplně lhostejná, se cítíte jako byste se po dlouhém čase konečně zase vrátili domů. 



Nevadí, že uplynulo hned několik let a všechno je tak trochu jinak. Jakmile se totiž začnou objevovat staří známí a v pozadí se ozvou důvěrně známé hudební motivy, všechno je najednou přesně takové jak by mělo být. Jackson si opravdu dal záležet a minimálně co se týče atmosféry, je přesně taková jakou po něm lidé chtěli. I přesto tedy, že je drtivá většina hrdinů nových, s každou další vteřinou Středozem ožívá jakoby žádný čas neuplynul. 

Samozřejmě příběhově jsme se posunuli někam jinam. Hobit není takovým čistokrevným fantasy pro trochu odrostlejší publikum, tedy méně krve a víc humoru, nicméně až na pár momentů si nemyslím, že by to bylo nějak extra na škodu. Pořád je to totiž příběh, který zadupává konkurenci s přehledem do země. Děj je i na dvě a tři čtvrtě hodiny hutný a bez vyloženě hluchých míst, uteče rychle a v podstatě bez sebemenších závad. Abych tu ale nepěl jen chválu, mám i pár menších i zásadnějších problémů. Ty menší, jako vyloženě několika větné hlouposti v dialozích teď pominu a spíše se zaměřím na jednu věc, která mi na Hobitovi: Neočekávané cestě vyloženě vadila asi nejvíc. A tím problémem jsou digitální triky a jejich úroveň.  

Je mi jasné, že tento neduh je především kvůli 3D, aby jednotlivé digitální prvky vynikly dobře a prostor byl opravdu prostorový. Já bohužel během krátké chvíle přesycen celým stereoskopickým fenoménem jsem absolvoval starou dobrou 2D verzi, která právě celkem často ukazuje kde je prim a kvalita digitální efektů to  opravdu není. Deset let po trilogii dostáváme efekty na hodně podobné úrovni, místy i o něco horší. A to je na takhle dobře odvyprávěnou fantasy pohádku prostě a jednoduše zatraceně velká škoda. I když tak některé prvky fungují zatraceně dobře, daleko větší část jich vypadá až příliš moc digitálně v některých exteriérech jde klíčování postav do prostoru až třeskutě moc vidět. To se týká i samotných skřetů, neboť oproti původní trilogii jsou z části dotvářeni digitálně a tahle volba není jednou z těch nejlepších a musím říct, že hlavní záporák je tím nejméně uvěřitelným skřetem ve všech čtyřech dílech. 

V hromadě je tak Hobit: Neočekávaná cesta vcelku příjemným překvapením. Skvělá atmosféra, hutný příběh a středozem tak jak jí to sluší nejvíce, to jsou věci kvůli kterým se vyplatí si na nové dílo Petera Jacksona zajít do kina a užít si ho na velkém plátně. Nedostanete jen bandu trpaslíků, kterým vévodí charismatický Thorin. Dostanete i pocitvou porci  všeho co do dobrého fantasy patří, okořeněnou dávkou humoru, dávkou akce, dávkou adrenalinu a dávkou husí kůže z toho, že je to jednoduše Středozem. A taky dostanete Gandalfa, který je víc badass než kdekoliv jinde. Jsou potřeba další důvody k návštěvě kina?

Peter Jackson a jeho slušivý návrat domů. A vás s ním. První díl Hobita je vydařenou fantasy pohádkou ze Středozemě, která se snaží nedostatek krve a hloubky kompenzovat hutnějším dějem a dávkou humoru. A takový obchod beru. Trpaslíci sice až na jejich charismatického vůdce trochu splývají a digitální efekty by si zasloužily ještě celkem dost práce, avšak husí kůže hned při několika momentech jednoduše z toho, že jste zase pro jednou tam kdesi ve Středozemi to celkem dosti kompenzuje. Pokud vám tedy Středozem není lhostejná, dejte tomu půlčíkovi šanci, rozhodně vás nezklame.   


Hodnocení: 80%


Koktejl: 
40% Středozemě
20% Atmosféra a Epičnost
20% Fantasy s dávkou humoru
20% Návrat domů

Komentáře

  1. Dobrá recenze, mohu se jen souhlasit. Bohužel, následující díly byly podstatně slabší, jak je zde také dobře vyjádřeno.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous