Přeskočit na hlavní obsah

Pěsti ze železa | The Man with the Iron Fists [35%]

Muž s železnými pěstmi

http://www.csfd.cz/film/278485-man-with-the-iron-fists-the/
http://www.imdb.com/title/tt1258972/

Alternativní názvy: The Man with the Iron Fists

Akční
USA / Hong Kong, 2012, 96 min

Režie: RZA
Hudba: Howard Drossin
Scénář: RZA, Eli Roth
Hrají: RZA, Cung Le, Lucy Liu, Pam Grier, Russell Crowe, Jamie Chung, Chia Hui Liu, Daniel Wu, Byron Mann, Dennis Chan, Kuan Tai Chen, Yoyao Hsueh, Rick Yune, Dave Bautista, Grace Huang, Zhu Zhu, Eli Roth


Když vám na film nalepí svoje schválení jeden z největších režisérů současnosti, začnou se o vás lidé zajímat, i když jste te třeba nikdy předtím nic nenatočili. Přesně tohle je také případ Roberta Fitzgeralda Diggse, lépe známého pod pseudonymem RZA, prominentní postavy kultovních Wu-Tang Clan. Ten se rozhodl po herecké kariéře pojmout podezření, že umí režírovat a začal se věnovat také tomuto filmovému oboru. Jeho prvotinu mu navíc schválil sám Quentin Tarantino. Jak tedy tahle známými tvářemi naplněná akční pecka dopadla?

Vesnický kovář Thaddeus vyrábí zbraně pro místní zločinecké klany. Není to něco, co by dělal ráda, nicméně proto, aby se svojí vysněnou našetřil dostatek peněz na vysněný útěk z vesnice vstříc štěstí. Zrovna když nasbírá dostatek peněz, propukne mezi gangy mocenský boj, který je převážně o to, který z gangů získá moc a královské zlato, které brzy doputuje do vesnice. Zhruba v tuto dobu přichází do vesnice záhadný angličan Jack přezdívaný Mr. Knife, který se až podezřele moc zajímá o dění v okolí. Díky mocenským bojům uvnitř jednoho klanu Lvů je jejich vůdce Zlatý Lev zrazen a zabit. Na jeho míst usedá jeho pravá ruka, která jeho smrt naplánovala. Když se zpráva o smrti Zlatého Lva a její okolnosti donesou k jeho synovi, rozhodne se vyhledat na Stříbrném Lvu svoji osobní pomstu.   

Zdá se vám to jako poněkud zamotaná zápletka? Tak to si držte klobouky, neboť právě tato zápletka je jedna z mála věcí, co vlastně dává ve filmu smysl. Ačkoliv se totiž snímek může zdát od prvního pohledu jako nějaká těžce sofistikovaná podívaná, založená na osobní cestě jednoho kováře od otroka, přes mnicha až po bojovníka za osudy lidí, jediné co se o snímku dá říct s jistotou je fakt, že někdo (čti RZA) nakoukal opravdu hodně kung fu filmů a řekl si, že to je přesně to co chce udělat. A tak si vysnil spoustu akčních scén plných bojových umění, chladných zbraní a wire fu jako ze staré školy.

Bohužel, Muž se železnými pěstmi je přesně ten typ filmu, který v sobě chce mít všechno a všechny, přičemž se v té nepřehledné zněti všeho jednoduše utopí a nemá v sobě nic. Nejideálněji jde situaci popsat na takovém tom stereotypním dortu Pejska a Kočičky. S tím rozdílem, že tady se míchá snad úplně všechno a při servírování se vás tahle kulišácká dvojice snaží přesvědčit o tom, že to vlastně není dort, ale dvanáctichodové menu z hotelu Interkontinental. Co vařil Zdeněk Pohlreich a ne nějaká dvojice savců vzadu v kumbále. 

V reálu je situace taková, že akční scény jsou v rámci možností ucházející, i když by jim trochu méně sebestřednosti a více přehlednosti neškodilo, ovšem všechno ostatní pokulhává. Hledat logiku v chování postav je úkol pro ztracené existence bez potřeby kreativně strávit zbytek svého života. Další problém nastává u samotného scénáře, kdy divák nemá problém sledovat co se děje na plátně, spíše však hledá důvod proč a proč všechno tak nějak nedává smysl. Tohle se tu ale neřeší, hlavně že lítá digitální krev, lidé se u toho tváří dostatečně cool a sem tam se objeví nějaká pomrkávačka na Tarantina a Rodrigueze.  

Co si tedy z toho odnést? Nic moc. Russell Crowe alias Mr. Knife je opět za neskutečného frajera a akce je v rámci možností ok. Tím výčet pozitiv končí. Příběh stojí za starou Bellu (ano, přesně tu ze Stmívání), celé to vlastně nedává smysl, chování postav je nelogické a prostě všechno co se děje mimo akci by se dalo shrnout slovem "Eh?". Prostě a jednoduše, sestříhané do dvaceti minut by to jako akční showreel možná fungovalo, nicméně jako takováto rozbředlá kaše opravdu ne. O to víc zmarzí fakt, že se to celé tváří jako slušná akční podívaná, kterou schvaluje jeden z nejkultovnějších režisérů současnosti. Holt i mistr se někdy utne. Tady nepomůže nic, Eli Roth jen přesvědčuje, že má talent asi jako kelímek jogurtu, RZA režijně nepřináší nic nového a scenáristicky škoda mluvit. Celé s to jednoduše snaží vypadat strašně moc osobitě a stylově. A vy mu to nevěříte, ani na moment.

To jednou tak Pejsek a Kočička pekli dort. Chtěli tam hodně kung fu, maskulinní energie, hustých hlášek, nařachané akce a pořádně mytologický příběh. Skončilo to tak, že Kočička měla otravu jídlem a museli ji utratit a Pejsek je z toho dodnes v psychiatrické léčebně v oddělení pro ztracené případy. The Man with Iron Fists je přehnaně sebevědomý snímek, který míchá dohromady vše možné i nemožné takovým způsobem, že se vám i během hodiny a půl pořádně zamotá hlava. Debilní scénář, tupé postavy (s vyjímkou Mr. Knifea) a hromadu dalších volovin nezachrání ani relativně slušná akce a jedna sympaticky badass postava. To na akční vypalovačku s nálepkou Quentin Tarantino doporučuje jednoduše nestačí.  


Hodnocení: 35%

Koktejl: 
50% Dortík Pejska a Kočičky
25% WTF
10% Bojové umění a zbraně
15% Mr. Knife

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous