Přeskočit na hlavní obsah

Lincoln [60%]

Lincoln
http://www.csfd.cz/film/213217-lincoln/
http://www.imdb.com/title/tt0443272/

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 24.01.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 24.01.2013 Bontonfilm SK

Životopisný / Historický / Drama / Válečný
USA / Indie, 2012, 150 min

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Tony Kushner
Hudba: John Williams
Hrají: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Hal Holbrook, James Spader, Tim Blake Nelson, Bruce McGill, Joseph Cross, David Strathairn, Walton Goggins, David Costabile, Gloria Reuben, Dakin Matthews, Jeremy Strong, Boris McGiver, Lee Pace, Jackie Earle Haley, David Oyelowo, Jared Harris, Martin Dew, Gulliver McGrath, Michael Stuhlbarg, Julie White, David Warshofsky

Nejslavnější americký prezident se vrací na plátna kin. Poté co se na nich chvíli ohřál  během minulého roku v poněkud rozvernější verzi, přichází originál v plnotučné podobě od člověka na slovo vzatého. Jak tedy dopadla dlouho očekávaná biografie zaoceánského státníka, který se prosadil za zrušení otroctví a udal tak směr novodobým Spojeným státům americkým, kterou si na starosti vzal sám Steven Spielberg? Dokáže tento dvou a půl hodinový opus oslovit něčím víc nebo se jen jedná o povinnou dvě a půl hodiny dlouhou lekci dějepisu na stříbrném plátně?


Abraham Lincoln, šestnáctý v řadě a vůbec první republikánský prezident Spojených států amerických je znám především jako jedna z klíčových postav vývoje americké společnosti a je nejzásadnějším politikem v období občanské války. Kladl si za cíl osvobodit americkou společnost z okov otroctví a nevolnictví. Jak všichni víme, to se mu nakonec s vypětím sil i přes nepřízeň osudu povedlo. Snímek se dostává do Lincolnova života právě v době, kdy vrcholí čtvrtý rok války a hlasování o zakomponování třináctého dodatku do ústavy Spojených států amerických je na spadnutí. Prosadit ovšem takto zásadní změnu nebude jednoduché, neboť proti zrušení nestojí jen celá konfederace, své proti tomu mají co říct i demokraté. A Lincoln pro přijetí takto zásadní úpravy ústavy dvě třetiny hlasujících, což nebude jednoduché sehnat. Válka nezuří jen za okny.  


Jedno bylo jisté téměř každému už od začátku. Žádná popcornová zábava tu jednoduše nebude. To na co se bude tentokráte hrát jsou herecké výkony, emoce a hutná dobová atmosféra s příměsí osudu národa. Jak se s tím komerční jistota Spielberg popral? Bohužel přesně tak jak od počátku hlásaly trailery. 


Ačkoliv Lincoln není zrovna krátkým snímkem, neděje se toho v něm prakticky mnoho. Sám režisér jakoby tím chtěl podtrhnout jeden z charakteristických prvků samotného prezidenta, kterým bylo protahování. Bohužel to je přesně to, čím snímek trpí taky nejvíce. I když tak nabízí parádní herecké výkony které by snad okatěji ani pomrkávat po akademicích a nějakých těch plešounech (Minimálně Day-Lewis a Lee Jones mají dle mého nominaci téměř jistou), všechno ostatní jako by zůstalo díky tomu ředění tak na půli cesty. 

Mezi ty elementy na půli cesty je pak překvapivě i samotné vykreslení kultu osobností samotného Lincolna. Jeho historky jsou podány do takové míry, že ačkoliv reflektují jeho vzdělanost, často je tento důraz na ně zahnán o trochu dále než by bylo třeba a obraz velkého státníka tak trochu trpí. Touto nejistotou ale netrpí naneštěstí jen samotné vykreslení charakteru jinak jako vždy parádním Danielem Day-Lewisem. Bohužel i samotná stylizace se drží až příliš při zemi. Celkově to tak nápadně připomíná nedávného Válečného koně. I tam se ale ovšem Spielberg utrhnul ze řetězu oproti tomu co předvádí zde. Samozřejmě, nejspíše chtěl předvést komorní drama velkého státníka a ukázat jej ve světle těžkých rozhodnutí a obětí které musel pro prosazení svého největšího daru americké společnosti vykonat, ovšem na dvě a půl hodiny to prostě bylo až moc o ničem. Možná nejsem dostatečně americký patriot abych pochopil takto důležité momenty roztažené na dvojnásobnou délku než bylo třeba, ale emoce až na Thaddea Stevense jsem hledal opravdu těžko. 


Jak tedy s Lincolnem? Pokud jste doufali v atmosferický strhující zážitek ala Schindler nebo Ryan, odejdete z kina s prázdnou. Nový Spelbergův snímek je totiž hvězdami doslova napěchovanou dvě a půl hodiny dlouhou studií posledních měsíců ze života slavného amerického prezidenta. A to se všemi klady a zápory, které tato definice přináší. Samozřejmě, pokud se tento snímek stane povinnou součástí výuky základních znalostí o americké politice a politickém zřízení, proč ne. Pořád je to informace poskytující snímek, který navíc nabízí skvělé herecké výkony. Jen ten důvod proč se na to podívat podruhé tam nějak nevidím. 

 Spielberg a jeho bezkrevná dobovka podruhé. Lincoln bohužel končí podobně jako akčněji položený Válečný kůň před ním. Skvělé herecké výkony (zejména Day-Lewis a Lee Jones) a přehršel známých tváří v dobových maskách je utopen v dvě a půl hodiny dlouhém balastu s minimem emocí  a hned několika zdlouhavými pasážemi. Možná nejsem dostatečný patriot, možná jen Spielberg jednoduše nenatočil snímek, který by mě už jen z podstaty filmového zážitku posadil na prdel jak jsem u něj byl kdysi zvyklý. 





Hodnocení: 60%

Koktejl: 
25% Nejslavnější kombo bradka klobouk v americké politice opět na scéně
25% Parádní herecké obsazení a herecké výkony
25% Bezkrevná atmosféra téměř bez výraznějších emocí
25% Zbytečně třičtvrtě hodiny navíc

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous