Přeskočit na hlavní obsah

Nespoutaný Django | Django Unchained [90%]


Nespoutaný Django

http://www.csfd.cz/film/294824-nespoutany-django/
http://www.imdb.com/title/tt1853728/

Alternativní názvy: Django Unchained, Divoký Django


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 17.01.2013 Falcon
V kinech SR od: 17.01.2013 ITAFilm

Western / Akční / Drama
USA, 2012, 165 min

Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino
Hrají: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar, Laura Cayouette, Sammi Rotibi, Don Johnson, Franco Nero, James Russo, Tom Wopat, Don Stroud, Russ Tamblyn, Amber Tamblyn, Bruce Dern, M.C. Gainey, Cooper Huckabee, Doc Duhame, Jonah Hill, Lee Horsley, Zoë Bell, Michael Bowen, Ted Neeley, James Parks, Tom Savini, Jamal Duff, Michael Parks, John Jarratt, Todd Allen, Michael Bacall, Ned Bellamy, Gary Grubbs, Glen Warner, Rex Linn, Lewis Smith, Misty Upham, Robert Carradine, Kimberley Drummond, Kasey James, Quentin Tarantino

Jméno Quentina Tarantina snad není ani třeba představovat. Pokud vám tenhle pán nic neříká, je třeba zvážit dohnání několika zásadních restů na poli kinematografie. Tak jako tak, tento osobitý režisér se po třech letech vrací do kin se svým dalším snímkem. Během své kariéry se mnohokrát inspiroval právě ve westernovém žánru a až nyní se konečně dostal k plnokrevnému příběhu z divokého západu. A slovíčko plnokrevný zde má daleko větší význam. Vážně někdo čekal, že když se jeden z největších žijících režisérů opře i do relativně mrtvého žánru, nebude to pecka? 

Pro černošského otroka Djanga se právě obrátila karta. Po letech v otroctví jej osvobodí německý lovec lidí Dr. King Schultz. Uzavřel s ním totiž dohodu. Schultz mu dá svobodu, pokud mu Django pomůže dopadnout trojici bratrů, na které má právě spadeno. Sám totiž neví jak vypadají nicméně Django si se sadistickými otrokáři užil své a jejich tváře si dobře pamatuje. Během tohoto lovu se Schultz dozvídá o nešťastném osudu Djangovy manželky Broomhildy a přislíbí svému kolegovi pomoc v jejím nalezení a osvobození. V mezičase, tato dvojice vyčistí část Ameriky od kriminální špíny. 

A Quentin opět skóruje na plné čáře. Ať už se totiž jedná o žánrově do značné míry originální krok, to co ve výsledku dostanete, je čistokrevná Tranatinovka se vším všudy. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že se tahle epizoda z Ameriky před občanskou válkou raketově dostává do těch top filmů od tohoto režiséra. 


Tarantino totiž jasně ukazuje, kde spočívá jeho talent (kdyby o tom někdo náhodou ještě teď pochyboval) a vytváří si western tak trochu podle svého. Nezapomíná ovšem na to, co po něm přesně fanoušci chtějí a to dávkuje v bezchybné kadenci. Django je totiž docela zajímavým úkazem. Tarantino totiž již dospěl do fáze, kdy ve svých filmech operuje se zajímavým rozpočtem, tentokráte sto milionů, a přitom má dostatečně volnou kreativní ruku, aby si dokázal udržet svou surovou plnou nekorektního humoru, hektolitrů krve a ustřelených penisů a podobných lahůdek. Zkrátka Western nebo ne, další čistá filmová jízda je na světě. A vy se budete bavit. 


Režisérovi se totiž podařilo přijít s modernizovanou žánrovou podobou, která v konečném důsledku nabízí ukázku toho, jak s relativně zastaralými žánry zacházet aby zaujaly i moderní publikum. Druhou Opravdovou kuráž tady rozhodně nečekejte. Navíc jako téměř vždy, i tentokrát se ve filmu objeví hned zástup známých tváří, ze kterých hlavní trojice opět exceluje a minimálně Christoph Waltz jen dokazuje, že by si ve filmovém světe zasloužil daleko více prostoru. Formálně se Tarantino opírá nejen o westernové klasiky, ale jak už je jeho zvykem o širokou škálu dalších filmů, hudebně pak nakombinoval celkem nezvyklý mix, který překvapivě dost funguje. A to i s přihlédnutím k okolnostem, že nejsem zrovna hip hopově pozitivní, v mezích stanovených tímhle filmem i tento doprovod sedl, jak se říká, jako prdel na hrnec. 


Co tedy s Nespoutaným Djangem? Nezbývá nic jiného, než si jeho kvality ověřit v kině. Pokud vás baví trochu dospělejší zábava, ve které se pro brutality nechodí daleko, je plná skvělých hereckých výkonů a zavání atmosférou divokého západu, není proč otálet. Dokonce bych si dovolil snímek doporučit i těm, kteří klasickým westernům moc neholdují. V rámci svého dvou a půl hodinového opusu  totiž Tarantino akcí i kriminálními živly nešetří a tak by bylo škoda jeho příběh o záchranně a pomstě jen tak zaškatulkovat a přehlédnout. Zvláště v případě, že hned začátkem roku se v kinech objevil snímek, který se dle mého názoru bude i na konci roku rvát mezi to nejlepší, co tenhle právě začínající rok mohl nabídnout. 



Django a jeho cesta za vysvobozením své milé a pomstou na otrokářích. Quentin Tarantino servíruje svůj ultimátní zábavný  dvou a půl hodinový opus z divokého západu, který není šetřivý na přesně mířený humor, trochu  toho krevního barviva a lidské tkáně poletující vzduchem. Atmosfericky i herecky téměř bezchybný snímek se tak dostává rázem i mezi topku tohoto kultovního režiséra, zejména proto, že je to zážitek, který si zkrátka budete chtít zopakovat. I když to totiž není úplně čistokrevný western, dokáže zaujmout podobně jako klasiky žánru. A to je v době, kdy tenhle žánr je ve stavu kóma k nezaplacení. 
 Hodnocení: 90%




Koktejl: 
  • 20% Western
  • 20% Skvělí herci
  • 20% Drsný humor
  • 20% Otrokáři
  • 20% Tarantino na plný plyn

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?