Přeskočit na hlavní obsah

Terapie láskou | Silver Linings Playbook [85%]

Terapie láskou
http://www.csfd.cz/film/289999-terapie-laskou/
http://www.imdb.com/title/tt1045658/
Alternativní názvy:  Silver Linings Playbook,  Terapia láskou


Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 28.02.2013 Forum Film CZ
V kinech SR od: 14.02.2013 Forum Film SK

Komedie / Drama / Romantický
USA, 2012, 122 min

Režie: David O. Russell
Scénář: David O. Russell
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, Julia Stiles, Jacki Weaver, Anupam Kher, Chris Tucker, Matthew James Gulbranson, Shea Whigham, Dash Mihok, John Ortiz

David O. Russell se po dvou letech opět letos vrací na udílení cen akademie. Zatímco se v roce 2011, z dvou nominací jeho snímku Fighter podařila proměnit nakonec jen jedna pro vedlejší hereckou roli, letos má vydlážděnou cestu hned osmi nominacemi. Jeho nenápadná romance Terapie láskou (ať už je ten překlad hloupý jakkoliv chcete) si překvapivě odnesla třetí největší počet nominací, hned za dvojicí Lincoln a Pí a jeho život. První zmíněný minimálně mě moc nenadchnul a na barevnou výpravnou záležitost od Anga Leeho se zaměřím v jednom z následujících článků. Zpět ale k Terapii, která přináší romantickou story, kterou si jednoduše budete chtít zopakovat. 

Přistihnutí své manželky při nevěře může být dosti traumatizující zážitek. Pat, který trpí bipolární afektivní poruchou si právě takový zážitek před osmi měsíci prožil. Svojí manželku Nikki přistihl doma ve sprše zrovna ve chvíli, kdy mu byla nevěrná s učitelem tělocviku ve škole, kde pracuje. Pat tuto konfrontaci psychicky nezvládl a v záchvatu vzteku milence své ženy málem zabil. Nyní, osm měsíců po jeho umístění do Baltimoreské léčebny pro duševně choré, je propuštěn do domácí péče na žádost jeho matky. Jeho začlenění zpět do společnosti ale nebude úplně jednoduché, protože se rozhodl svůj veškerý čas věnovat sebezdokonalování, aby získal svoji ženu zpět. Jako součást procesu je seznámen se sestrou nejlepší kamarádky své manželky, vdovou Tiffany, která si po smrti svého manžela skončila také na práškách. 

A musím říci, že jsem rád za publicitu, které se snímku díky nominacím dostalo. Není to totiž jen další romantická komedie, ve které se mihne párek známých tváří a za měsíc po ní ani pes neštěkne. Oproti mnohým podobně laděným snímkům se totiž Terapie láskou nesnaží jen nastiňovat problematiku fyzicky nebo psychicky poškozených lidí jako součást narativu, zde je na tom přímo stavěno. Ne však do takové míry, aby se charaktery divákovi vzdálily, jen je jim poskytnuto odbornější zázemí pro pozvolný přechod do osobní roviny, kde se spíše řeší jejich pocity a potřeby, než fakta obklopující jejich problémy. Do jisté míry je snímek něčím podobným, jako trochu pozapomenutý Garden State. 

Russell tentokrát totiž šel do hloubky a místo toho aby divák sledoval charaktery a jejich problémy přes neviditelné sklo, ocitá se uprostřed jejich životů se vším co to obnáší. Postupně se dostává k léty ověřenému faktu, že nikdo z nás není normální a každý máme své vnitřní démony, které je potřeba potlačit; někdo je jen má o něco větší. Hlavní je neztrácet naději.


A tak se nebojím Terapii láskou označit už teď za jeden z nejlidštějších snímků mezi nominovanými na cenu akademie. Je to z velké části ze zaměření snímku, nicméně také z faktu, že se prostě jedná o do detailu emocionálně působivou romanci, která se opírá režijně jistou ruku, slušné herecké výkony, parádní doprovod a tu správnou atmosféru. Místy se sice až příliš spoléhá na svoji vlastní premisu, nicméně v obklopení více či méně šílených lidí jsem ochoten tento fakt prominout. Terapie láskou si tak dle mého zaslouží šanci, ať už jsou romantické snímky vaše slabost nebo ne. Dost pravděpodobně i ta slza ukápne.   



Ne všichni blázni to nemají v hlavě v pořádku. Terapie láskou je překvapivě trefou do černého, co se týče citlivé romantiky, která se však neztrácí ani na chvíli z osobního hlediska. Skvěle napsaná romance, která není chudá na známé tváře  je tu několikrát do roka. Podobně zprostředkovaný zážitek plný rozdílných emocí od začátku do konce ale zase tak často ne. Pokud tedy nejste vytesaní z kamene, nezbývá než ty dvě hodiny ve společnosti citově narušených osob směle doporučit. O slušných hereckých výkonech a jednom z nejlepších hudebních výběrů posledních měsíců nemluvě. 





Hodnocení: 85%

Koktejl: 
20% Psycholigcké problémy
50% Romance
30% Hřejivý pocit

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?