Přeskočit na hlavní obsah

Rudý úsvit | Red Dawn [45%]


Rudý úsvit
http://www.csfd.cz/film/261835-red-dawn/
http://www.imdb.com/title/tt1234719/

Akční
USA, 2012, 93 min

Režie: Dan Bradley
Předloha: Kevin Reynolds, John Milius
Scénář: Carl Ellsworth, Jeremy Passmore
Kamera: Mitchell Amundsen
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Chris Hemsworth, Adrianne Palicki, Josh Peck, Isabel Lucas, Josh Hutcherson, Brett Cullen, Michael Beach, Jeffrey Dean Morgan, Connor Cruise, Edwin Hodge, Alyssa Diaz, Will Yun Lee, Matt Gerald, Ron Causey, Tiffany Stone

Remaky to mají relativně těžké. I když je jich v poslední době požehnaně, málokterý dokázal dostát kvalitám předlohy, natož ji vůbec překonat. U remaku Rudého úsvitu z roku 1984 to platí dvojnásob. Společnost MGM která jej připravovala skončila před lety v bankrotu a tak natočený snímek skončil v trezoru. O pár let později, kdy se začala zase stavět na nohy, nebyla zápletka s hlavními záporáky Čínou úplně košer a tak došlo k přetáčkám a úpravám. Konečně se pak snímek dostal koncem loňského roku do distribuce a zanedlouho i k nám na videotrh. Je ale o co stát nebo se jedná jen o další snahu recyklovat a trhnout na tom nějaké peníze?

Jed Eckert se vrací domů. Po šesti letech služby v Iráku přijíždí do rodného Spokane, kde se pokouší po dobu svého volna trochu odpočinout a dohnat ztracené roky se svojí rodinou. Jeho dovolenou ale jednoho rána naruší několik otřesů. Když vyjdou s bratrem ven, zjistí, že je jejich rodné město obléháno a Korejské jednotky se snášejí z oblohy. Na nic nečekají, sedají s bratrem do auta, po cestě naberou pár přátel  a utíkají před armádou do lesů. Až tam zjišťují nepříjemnou pravdu. Celá země byla zaskočena, armáda vyřazena a osudy obyvatel jsou pouze v jejich vlastních rukou. Nezbývá jim nic jiného než se spolehnout sami na sebe a bojovat proti nepřátelské invazi jak jen to půjde. 

Největším problémem, který by mohl u Rudého úsvitu nastat je to, co od něj očekáváte. Pokud se totiž podíváte na rozpočet 65 mega, mohli byste se šeredně spálit ve vašich očekáváních a od výsledného počtu procent si odečtěte 10 až 40%. To co totiž dostanete je plnokrevné béčko se všemi klady i zápory takovéhoto tvrzení. 

Tím hlavním je naivní hloupost která ve filmu hraje prim od začátku až do konce. Nebudu se teď pozastavovat nad tím, že ačkoliv s vlajkou Korey, záporáci jsou hraní čínskými a americkými herci. Nebo že napadení na podobné úrovni nedává vlastně vůbec smysl. Co je ovšem daleko větší problém je fakt, že se film chová mnoha elementy tak, jako by stále byl konec osmdesátých let a ne rok 2013. Bezdrátový telefon který stopuje skupinka guerillových vojáků pomocí kabelů, nebo další nelogičnosti a díry ve scénáři o četnosti jako v dobře uzrálém Ementálu. A ani té akce tu není dostatek k tomu, aby podobné úlety zachránila. Tak proč vůbec dávat Rudému úsvitu vůbec šanci?

Zejména proto, že pokud k němu budete přistupovat jako ke klasické béčkové produkci, dostanete slušnou záležitost, která operuje s akci, infantilním a křečovitým humorem, prázdnými gesty a patriotismem až na půdu.Všichni a všechno tu jede přesně podle klasické šablony a nic se tak nějak vůbec neřeší. Hlavní je fakt, že americká společnost je stále ta nejlepší a opravdoví hrdinové mohou povstat i z řad náctiletých. To že to nemá logiku, není to ničím originální a polovina hereckého ansámblu by si zasloužila posadit na vlak a poslat zpět domů, je tu to vedlejší.


Nakonec tak Dan Bradley úplnou prohru nenaservíroval, nicméně něco, na co by se hrnuly davy také ne. Remake Rudého úsvitu je hloupou částečně akční hříčkou na téma asiati napadli USA a co s tím uděláme. Pár solidních herců ve zněti těch průměrných až podprůměrných, těžká naivita a nelogičnosti a hlavně problémy s vlastní identitou snímku. Kromě patriotického odkazu totiž Rudý úsvit bojuje s tím, čím vlastně chce být. Když to zjistí, snímek končí a přicházejí titulky.  Pokud ovšem ke snímku budete přistupovat jako k laciné výplachovce, způsobí daleko menší škody jako filmy Stevena Seagala. Dokonce by se mohlo stát, že se budete i během té hodinky a půl bavit. Jen od toho nečekejte zázraky.  


Další remake v současném trendu a další na chlup stejný osud. Rudý úsvit doplácí na fakt, že z čisté béčkového materiálu se někdo rozhodl udělat něco víc. Ale zapomněl to všem říci. Ve výsledku tak snímek dopadl jako relativně solidní avšak velmi naivní a hloupé béčko, které snaží být ukázkovým příkladem pro patrioty a ukazovat že jde o to jen chtít. To mu ale časem přestává jít a končí ještě hůře než začal. Chápu pointu tvůrců a chápu snahu s jakou se do díla pustili, bohužel nechápu, proč bych se na to měl dívat znovu. 

 Hodnocení: 45%


Koktejl: 
  • 25% Akce
  • 25% Prázdná gesta a patrioti
  • 50% Výplach

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?