Přeskočit na hlavní obsah

Konečná | The Last Stand [60%]


Konečná

http://www.csfd.cz/film/289175-konecna/
http://www.imdb.com/title/tt1549920/

Alternativní názvy: The Last Stand


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 07.02.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 07.02.2013 Bontonfilm SK

Akční / Thriller / Krimi
USA, 2013, 107 min

Režie: Ji-un Kim
Scénář: George Nolfi, Jeffrey Nachmanoff
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Peter Stormare, Rodrigo Santoro, Jaimie Alexander, Eduardo Noriega, Zach Gilford, Forest Whitaker, Luis Guzmán, Johnny Knoxville, Harry Dean Stanton, Genesis Rodriguez, John Patrick Amedori, Daniel Henney, Kristen Rakes, Richard Dillard, Arron Shiver, Sonny Landham

Arnolda není třeba představovat. Jedna z filmových ikon let minulých se po úspěšné politické kariéře rozhodla ve velkém vrátit k filmu. Své povinné zastávky na dostaveníčko akčné ročenky v obou dosavadních dílech Expendables: Postradatelní už má za sebou, nicméně v únoru došla do kin jeho sólovka, která si to v dohledné době zamíří na pulty s DVD. Tentokrát se už ale láme chleba, dokáže Arnold Schwarzenegger i po letech utáhnout akční nářez sám o sobě, nebo už patří do starého železa. Tuhle otázku se pokus zodpovědět americký debut korejského talentu Ji-un Kima. 

Šerif malého městečka na hranici USA a Mexika Ray Owen si užívá svůj den volna. Velká část obyvatel je mimo město a tak se těší a poklidný víkend. Ten však naruší průjezd podezřelé dvojice. Při vyšetřování zjišťují, že je dvojice zapojená do něčeho většího než jen nějakého nelegálního obchdou. Dvojice totiž s dalšími kumpány staví provizorní most přes kaňon na území Mexika. Před několika hodinami totiž při převozu FBI unikl z vazby největší drogový baron na světě a míří si to v upraveném závodním sporťáku přímo na tento most a mimo americkou jurisdikci. Začíná hra s časem a šerif Owen a pár obyvatel maloměsta jsou tím jediným, co stojí v cestě tomuto zločinci. Odejít bez boje ho ovšem nenechají.

Je překvapivě fajn vidět Arnieho zase na plátně s pistolí proklatě nízko u pasu. Poslední léta která trávil v politických kruzích se na něm sice trestuhodně podepsali, nicméně stále má dostatek charismatu ze své dřívější herecké kariéry nato, aby jste si s nostalgií povzdechli, když se ožene revolverem po kusu hovězího. Není to sice to co to bývalo a ta nejistota tam je sice místy vidět, nicméně pořád vypadá se zbraní v ruce lépe, než kupříkladu jistý vlkodlak, který se snažil protlačit mezi akční hrdiny. Jednoduše Arnie přichází sice jako akční děda (narozdíl od třeba Slye), avšak v akci mu to pořád sekne. Bohužel ne vždy úplně a ne vždy se to obejde bez skřípání zubů, většinou na divácké straně. Konečná totiž není taková idylka, jak by se na první pohled mohlo zdát. I přesto že se pořád jedná o solidní akční snímek, očekávání byla trochu výše. 

Problém je zejména v kadenci. Film má své momenty a určitě hned několika sekvencemi doslova rozdmýchá dávno utichlé plameny v Arnoldově stárnoucím kolosu, těch však není ani v této akci s nadsázkou dost. Rozhodně ne tolik, kolik se vás snaží nalákat upoutávky. Většinu času totiž arnie něco dělá, sem tam u toho někoho poškádlí ale ony momenty, kdy horký letní vzduch naplňuje šedá kůra mozková a rajčatový protlak jsou ve filmu minimálně. 

Konečná je totiž díky značné míře komiských scének v mnohých částech více komedií. Než-li vážně míněným akčním snímkem. Netvrdím, že bych s šaškováním Luise Guzmána a Johnnyho Knoxvillea měl nějaký zásadnější problém, nicméně těch humorných věcí je tu daleko více a mnohdy i nejspíše mimo záměr tvůrců. Samozřejmě, podobně prostoduchá zápletka nemůže být brána příliš vážně, avšak hlavní záporák v podobě kokainového barona byl příliš i na mě. Bohužel dostává podobně velké množství prostoru jako stárnoucí bijec, což jen podrývá kvality filmu. 

Holt, ne každý návrat je ideální. Ačkoliv návrat nejslavnějšího akčního rakušana neskončil ani zdaleka tak, jak by si jeho fanoušci přáli, Konečná není nakonec ani úplný provar. Olovo opět lítá vzduchem, sem tam se nějaká hláška s nejpamátnějším rakouským přízvukem mezi zuby přeci jen procedí a celé to nevypadá vlastně zase tak špatně. Občas je to sice trochu nuda, nicméně své publikum si to dle mého vždy najde. Vítez zpět, Arnolde.       


Naživu a stále kope. Arnie se vrátil a pár zloduchů z toho zase nebude mít radost. Olovo létá stejně jako šedá kůra mozková, krev stříká a suché hlášky padají. Kadence toho všeho je sice velmi malá, hlavní záporák nudný až otravný a celé je to možná až trochu zdlouhavé, naivní a hloupé, avšak stále to má své momenty. Comeback ve velkém stylu se tak úplně nekoná, avšak i přes svůj věk, kdykoliv se objeví Arnie na plátně, třísky stále lítají několik bloků daleko. Na opravdu akční návrat si ale asi budeme ještě muset počkat, jestli vůbec. 



Hodnocení: 60%

Koktejl: 
20% Akce
20% Humor
20% Arnold zpět na plátně
20% Recyklace
20% Nuda


---------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?