Přeskočit na hlavní obsah

Croodsovi | The Croods [70%]

Animovaných snímků se během roku urodí překvapivé množství. Ačkoliv se značná část z nich zaplatí, originalita a kvality, které osloví i dospělejší publikum jsou na ústupu. I donedávna lídr v animované zábave Pixar se rozhodl svézt hlavně na vlně kopírování, pokračování a spin-offů. Croodsovi naštěstí přicházejí s látkou, kterou naposledi probádávali Flinstoneovi před mnoha lety. Jak se tedy výlet mezi neandrtálce vyvedl?

Grug a jeho rodina jsou jednou z posledních přežívajících neandrtálských rodin v okolí. Všechny ostatní buď zkolily nemoci, dravá zvěř nebo přírodní pohromy. Croodsovi přežívají především díky Grugově zásadě vždyse skrýt v jeskyni a vycházet ven jen když to je nezbytně nutné. Jeho dcera Eep tento styl života moc neoceňuje a chce poznat svět. Tento sen se jí vyplní v momentě, kdy náhodou narazí na Guye, který nejen že je daleko inteligentnější než lidé se kterými se setkává běžně, předpovídá také konec světa, před kterým je potřeba utéct do vzdálených krajů. Grug a jeho rodina tento plán nejdříve neschvalují, jenže v momentě kdy jim začínající přírodní katastrofy vezmou střechu nad hlavou, rozhodnou se, že je čas jednat. 

Ale jo, vždyť ono je to vlastně docela fajn. To co nemůžete Croodsovým upřít je fakt, že se snaží být nápadití a zábavní. A to se jim i ve většině případů daří s přehledem. Dvojsmysly, odkazy na výdobitky moderní doby a Grugova posedlost vlastní tchýní jsou zaručené prostředky k tomu, aby tento animák zvedly z hlubin průměru. Tomu dopomáhá i animace a naprosto bezchybní Alan Silvestri dopující perfektní atmosferický mix do vašich uší. To vše má ale jeden háček. Ačkoliv je vizuální stránka neskutečně vymazlená, hudba lahodí uším a hlasové obsazení nabídne hned několik sympaťáků za mikrofonem, pro mnoho lidí (mně včetně) bude problém si oblíbit figurky v rodiném dobrodružství. 

Pokud totiž je film originální, postavy v něm jsou to, co originální není ani zdaleka. Rodina je postavená podle šablony, nechybí ani povinné roztomilé zvířátko (tentokrát se o vaši zábavu postará lenochod s chorobnou zálibou v dramatickém hudebním doprovodu) a několik problémových členů rodiny v charakterním ohledu. Dokonce i hlavní dvojice nevychází ze zažitého a téměř všude používaného modelu seznamování dvou postav z rozdílných kultur a humoru těžícího z faux pas vycházejícího z tohoto kontrastu. V některých místech zábavné v některých méstech méně. Na druhou stranu i tohle šablonování je pořád milejší než Auta 47 nebo Kozí příběh s tatarkou, salámem a cibulovým čatní. 

Ve výsledku jsou tak Croodsovi, v zámíř poměrně úspěšný animák, solidní rodinnou podívanou, která své trumfy vyloží na stůl téměř okamžitě a je jen na vás, zda vám budou po chutí nebo ne. Všechno totiž závisí na tom, zda budete sympatizovat s hlavními hrdiny nebo je budete brát jen jako další digitální výplň času, která nepotřebuje příliš toho přemýšlení. Tak jako tak je to solidní podívaná, která má své momenty a v konkurenci se rozhodně neztratí. 

Další nevýrazní animák jako prostředek pro tahání peněz z kapes rodičů? Ani omylem. Croodsovi jsou na jednu stranu animovaný snímek, který možná až příliš moc spolehá na klasické šablony a archetypy, na straně druhé ale nabízí jistou úroveň rafinovanosti a zábavnosti, která pobaví i trochu odrostlejší publikum. Několik sympatických herců propůjčujících hlasový projev hlavním hrdinům a opět bezchybný Alan Silvestri coby kouzelník vyčarující atmosférů v pozadí. Croodsovi tak závisí hlavně na tom, jak moc si oblíbíte jejich představitele, nic víc. Za mně to byl možná právě ten největší problém.  
Koktejl:
25% Šablona a standard animované tvorby posledních let
25% Neandrtálci
50% "Vynalézavost" a nápaditost



Croodsovi
(The Croods , Krúdovci)
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2013, 90 min

Režie: Chris Sanders, Kirk De Micco
Scénář: Kirk De Micco, Chris Sanders
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke, Cloris Leachman

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 21.03.2013 CinemArt
V kinech SR od: 21.03.2013 Barracuda Movie





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous