Přeskočit na hlavní obsah

Tango Libre [60%]

Před několika lety byl Frederic Fontayne členem mezinárodní poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových varech. Letos se na něj opět podíval alespoň v rámci svého nového snímku Tango libre. Jeho festivalová záležitost se totiž nyní dostává i do naší distribuce. Nejedná se však o tak nepřístupnou artovku, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jean Christophe, přezdívaný J.C., je bachařem v jednom francouzském vězení. Jeho život je pevně nalinkovaný a jediným únikem od reality jsou pro něj hodiny tanga. Ne jednu z hodin přichází nováček, pohledná černovláska Alice. Tichý a skromný J.C. se do ní na první pohled zakouká, avšak to ještě ani netuší, jak zásadní roli pro něj žena sehraje v následujících týdnech. Zjišťuje totiž, že Alice je ženou jednoho z jeho nových svěřenců a ačkoliv mu povinnost velí aby se s ní přestal stýkat a tancovat, přestat je to poslední co chce. Dává tak do pohybu koloběh událostí, které zásadně ovlivní život jeho ale i lidí okolo něj. 

Podle synopsí a zařazení snímku, bych vážně čekal něco velmi nepřístupného normálnímu divákovi. Opak je ale pravdou. Tango libre, fakt, že se jedná o neskutečný mix atmosfér, žánrů a poloh teď nechám stranou, je více než slušným dramatem, s prvky komedie, který vykresluje osudy zajímavého mileneckého mnohoúhelníku. 

Ono, definovat Tanglo libre jako drama je poněkud ošemetné. Výsledný snímek je totiž jakousi fůzí několika rovin do jednoho celistvého tvaru, ve kterých některé části nefungují, jiné jsou poměrně nudné a jiné naopak téměř dokonalé. Fontayne totiž ve svém snímku udržuje nadhled, který sice není vždy viditelný, nicméně v momentě kdy jej nechá trochu rozvinout, divák se baví. Je tak naprosto běžené, když se v rámci několika minut přesunete od romance ke vztahovému dramatu, aby jste si za několik málo minut užívali prvky komedie a náznaky grotesky. Vše ale drží překvapivě pohromadě a díky své různorodosti nabízí filmařský zážitek, jehož momenty vám v hlavě nějakou dobu zůstanou. Bohužel u celého snímku tohle tvrdit nejde. 

Tango libre je poměrně slušným osobním dramatem samotářského dozorce, který se chce osovobodit od stereotypu svého života., které se přelévá do osobité komedie s nadsázkou, která dokazuje, že bavit se dá i bez extrémů. Frederic Fontayne natočil snímek, který sice není úplně bez chyby a do jeho první poloviny se poměrně těžko dostává, jakmile ale začne rozmotávat vztahový slepenec s nadhledem pod dohledem poměrně zvláštního Jeana-Christopha, divák se baví. Pokud tedy stojíte o něco jiného, než se na vás běžně valí, není důvod proč nedát Tango libre šanci. 

Tango libre a cesta ke svobodě. Osobité vztahové drama, které nemá problém přeskakovat k jiným žánrům a střídat žánry a zacházet i k tredici nejen francouzské grotesky.  Příjemně originální záležitost možná jen trochu kazí trochu nepřístupná první polovina. V té druhé ale režírující Frederic Fontayne nabízí dostatek svěžesti a nadhledu na to, aby se divák u filmu bavil. Pokud máte navíc vztah k tangu, není nad čím váhat. 
Koktejl:
33% Maďar na irský způsob
33% Průměrná kriminálka
34% Kriminální romance a romantiká kriminálka


Tango libre
 (Tango libre)

Drama
Francie / Belgie / Lucembursko, 2012, 98 min

Režie: Frédéric Fonteyne
Scénář: Anne Paulicevich

Hrají: François Damiens, Sergi López, Anne Paulicevich, David Murgia

V kinech ČR od: 25.07.2013 Film Europe
V kinech SR od: 14.11.2013 Film Europe


http://www.csfd.cz/film/329863-tango-libre/
http://www.imdb.com/title/tt2370034/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?