Přeskočit na hlavní obsah

Frankensteinova armáda | Frankenstein's Army [25%]

A ještě jeden pohled zpět do Karlových Varů. V rámci půlnočních projekcí, kde hlavní roli přebíraly hororové snímky, si svoji projekci vydobyla také jedna lahůdka z Nizozemsko-americké koprodukce, která se natáčela v českých luzích a hájích. Řeč je o dalším found-footage hororu, který tentokrát obsahuje také českou hvězdu v titulní roli. Frankensteinova armáda to, podobně jako další festovalový highlight Sezona zabíjení, do kinodistribuce nedotáhla a tak se s ní setkáme zanedlouho na Bluray a DVD. Je ale o co stát? Tvrzení několika dam ve frontě na lístky, že by Karel Roden do ničeho špatného nešel, si dovolím zpochybnit a jeho nový zářez do filmografie podrobím zkoušce.

Během druhé světové parta přeživších vojáku ve službě sovětských jednotek putuje válkou zmítanou krajinou. Jejich hlavním úkolem je přežít a navrátit se k přátelským jednotkám, které je rádiem požádaly o pomoc. Jak však putují duchaprázdnou krajinou při pátrání po nich, narážejí na podivné mechanické vynálezy a ostatky, které do normálních lidí mají daleko. Ve vesnici, kde naleznou pohřebiště za živa upálených jeptišek se rozhodnou pátrat po pachateli. To co ale naleznou je opuštěná továrna. V ní nalézají jednoho z mechanicky upravených lidí naživu...  

Tak tohle je rozhodně zážitek. Docela mě mrzí, že jsem se na tu projekci v rámci festivalu nedostal. Docela by mě totiž zajímaly reakce těch lidí. Frankensteinova armáda je totiž z žánru těch blbých hororových slátanin, které si jsou moc dobře vědomy své vlastní kvality a tak se většinu času ani nesnaží. Koncept found footage má zakrýt vyloženě špatné amatérské zpracování. Tomu nenapomáhá ani iluze kolorování obrazu, která prostě po pár minutách zmizí a nic se neděje. 

Prachimizerné hrecké výkonů herců z třídy, na které by vám ani nestačily písmena abecedy tak nějak k této hororové úrovni tak trochu patří. To ovšem neznamená, že si na to jednoduše člověk zvykne. A ono je to tak vlasntě s celým slavným snímkem. Jediný důvod, proč se o tomhle hororu mluví a neskončí hned v pošetce v trafice vedle Posledního výkřiku aniž by po něm kdokoliv štěkl je fakt, že v něm hraje Karel Roden. To je ale to jediné. Jinak je to po všech ohledech horor z té nejnižší cenové skupiny, který má v podstatě jen jediné plus. Tím jsou výtvory šíleného doktora, které nápaditostí předčí drtivou většinu hororových výtvorů posledních dvacet / třiceti let. V šikovných rukou a v klasickém filmovém zpracování by nadělali doslova paseku. Takhle ale ne. Závěrečná dvacetiminutovka, která z předešlého konceptu dělá jakýsi doktorův videoblog je sice fajn, nicméně ani Karel Roden není bůh a potápějící loď nezachrání. 

Frankensteinova armáda je záležitostí spíše pro hororové nadšence spíše než pro běžné publikum. Běžný divák pravděpodobně neocení  mizernou kvalitu snímku na podobné úrovni jako klasická hororová produkce pro videopůjčovny. Slušné minimalistické zvukové aranžmá a působivý design ďábelských výtvorů však jinak skrz na skrz nudnou produkci nezachrání.

PS. Fanoušci herní série Wolfenstein si možná s přimhouřením obou oči přijdou místy na své.  

Karel Roden a videodeníček profesora, který má v hlavě trochu vydrbáno. Krvavá dokumentace jeho hrůzných výtvorů, které se právem řadí k tomu nejlepšímu co se v hororu za poslední roky objevilo. Setsakramentská škoda, že tohle je ani ne třetina snímku, která nestíhá zachránit topící se loď jménem Frankensteinova armáda. Nezajímavá, nudná a těžce amatérská podívaná, která se snaží vyvolávat dojem té nejméně nákladné hororové produkce, nicméně ani to ji uplně dobře nejde. Pár světlých momentů a solidní zvuková stopa to nezachrání bohužel. Nuda je prostě nuda. 


 Koktejl:
20% Karel von Roden coby šílený doktor a jeho videoblog
80% Nuda v hororovém déčku

Frankensteinova armáda

( Frankenstein's Army) 

Akční / Horor / Sci-Fi
Nizozemsko / USA, 2013, 84 min

Režie: Richard Raaphorst
Hrají: Karel Roden, Joshua Sasse, Luke Newberry, Ivana Hrubá-Lokajová, Zdeněk Bařinka, Hon Ping Tang

http://www.csfd.cz/film/312306-frankensteinova-armada/
http://www.imdb.com/title/tt1925435/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?