Přeskočit na hlavní obsah

Non-Stop [80%]

Liam Neeson je prostě frajer. Uznávaný britský herec byl v posledních letech především znovu objeven jako nový prototyp akčního hrdiny a myslím, že s tím nikdo nemá moc problém. Charisma má tento herec na rozdávání a v akci tento jednašedesátiletý herec také nevypadá ani trochu směšně. Než se však objeví potřetí v sérii 96 hodin, dostává se do českých kin další snímek, ve kterém si pro ránu nepůjde daleko. V adrenalinovém thrilleru Non-Stop spojil znovu síly s režisérem Jaumem Collet-Serrou, se kterým spolupracoval již před třemi lety na thrilleru Neznámý. Stojí jejich snímek i tentokrát zato?   

Letecký maršál Bill Marks (Liam Neeson) není zrovna tím typem člověka, který si užívá života. Do jeho policejní kariéry zasáhla rakovina jeho dcerky a rozvod s manželkou, který vyvrcholil v alkoholismus a propuštění ze služby. V současné době se živí jako pracovník národní bezpečnosti na palubě mezinárodních letů. Právě při jednom z nich, který směřuje z Ameriky do Londýna, se mu na zabezpečenou linku ozve neznámý volající, který žádá 150 milionů, jinak každých dvacet minut na palubě letadla někdo zemře. Z počátku planá hrozba se stává noční můrou všech cestujících v momentě, kdy po dvaceti minutách opravdu umírá jeden z cestujících a sám Marks na tom má vinu. Jenže odpočet pokračuje a dalších dvacet minut právě začíná...  

Musím se neskrytě přiznat, že Non-Stop mi udělal radost. Jako téměř každý, jsem čekal loni při oznámení snímku jen další béčkovou výpravu Liama Neesona do oblastí, kde se charisma a praxí ověnčené pěsti mísí do jednoho divácky přívětivého koktejlu, který příběhově nebude stát za moc ale hlavní hrdina to stejně nějak udrží a skope dostatečné množství záporáků do kuličky, že to nikomu moc vlastně vadit nebude. A právě tady jsem se mýlil. Non-Stop je totiž i přes béčkové základy prvotřídní atmosferický adrenalinový thriller, který vás nenechá se zastavit ani na moment. 

Prim tu hraje podmanivá a prvotřídně propracovaná tísnivá atmosféra leteckého spoje z Ameriky do Velké Británie, která i přes lehkou naivitu a menší neliogičnosti funguje bezchybně. Její dopad na diváka pak dokresluje solidní vizuální stránka a především docela ekonomický ale o to více působivý soundtrack Johna Ottmana, který působí jen ve chvílích kdy je to potřeba a není tím klasicky dlouhotrvajícím hudebním doprovodem který musí někdy nést hluchá místa filmu. Tady zkrátka nemáte na podobné smýšlení čas. Někdo na palubě je totiž vrah a film si s vámi hraje tak, že jste ve výsledku podobně zmateni, jako hlavní hrdina. A to je docela příjemná změna po všech těch předvídatelných thrillerech posledních let.  

I když totiž téma uneseného/zamobovaného/kdoví-jak-ohroženého leteckého spoje je a především bylo už několikrát probírané ve filmovém prostoru, i tak působí Non-Stop překvapivě sveže a zábavně. Několik známých a povědomých tváří navíc přidává jen na divácké nejistotě, kdo je vlastně ten terorista vyrožující hlavnímu hrdinovi. Netvrdím, že tahle hra kočky s myší sedne všem divákům, nicméně pokud máte rádi atmosferou husté thrillery, je více než možné, že budete výsledkem překvapeni.  

Jaume Collet-Serra, který po Neznámém dostal na letecký thriller 50 milionů, si zkrátka s rozpočtem vyhrál docela do sytosti. V kinech ode dneška startuje jednen velmi solidní adrenalinový thriler, který nejen že dokáže diváka držet na hraně sedačky velkou část času stráveného v kině, přihazuje ještě několik fajn nápadů a solidní obsazení, kterému naprosto po právu opět vládne Liam Neeson. Taková atmosferická pecka tu už nějakou dobu nebyla a díky notné inspiraci v klasikách žánru, nepůsobí nijak nuceně. Možná právě díky tomu si nevydechnete do konce titulků. 

Liam Neeson a jeho další zářez na pažbě. Non-Stop sice není akcí nabitou podívanou, jako jeho poslední filmy, nicméně i na poli atmosferického thrilleru, kde vynikne charisma a propracovaný scénář, si tento britský herec bezezbytku urve divácké sympatie. Jaume Collet-Serra opět bez nejmenšího problému a John Ottman svým až ekonomickým hudebním doprovodem také vládne. Non-Stop nesedne sice každému, ale toho komu sedne, nenechá vypnout do konečných titulků. A to je přesně způsob, jakým se má podobná látka natáčet. 
 Koktejl:
10% Adrenalin
30% Atmosféra 
50% Stísněný prostor letadla
10% Psychopatický maniak


NON-STOP

Akční / Thriller
USA, 2014, 106 min

Režie: Jaume Collet-Serra
Scénář: John W. Richardson, Ryan Engle, Christopher Roach
Kamera: Flavio Martínez Labiano
Hudba: John Ottman
Hrají: Liam Neeson, Julianne Moore, Michelle Dockery, Anson Mount, Omar Metwally, Scoot McNairy, Nate Parker, Corey Stoll, Linus Roache, Bar Paly, Jason Butler Harner, Frank Deal, Lupita Nyong'o, Charlotte Kirk, O.T. Fagbenle, Corey Hawkins, Edoardo Costa, Jon Abrahams

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 27.02.2014 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 27.02.2014 Bontonfilm SK

http://www.csfd.cz/film/291493-non-stop/
http://www.imdb.com/title/tt2024469/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous