Přeskočit na hlavní obsah

300: Vzestup říše | 300: Rise of an Empire [80%]

Jsou filmy na které se bezmezně těšíte a hodláte je navštívit při nejbližší možné příležitosti v kině. Pak jsou filmy, které vás zaujmou a dáte jim šanci buď v kině nebo později, jak dorazí na trh s přenosnými nosiči nebo do streamovacích služeb. Pak jsou tu ale také filmy, které vás nechávají naprosto chladným/chladnou a vy nějak nemáte potřebu jim věnovat část svého času. U mě je přesně tohle případ pokračování antické řežby 300: Bitva u Thermopyl s názvem 300: Vzestup říše, která se zrovna dnes dostává do českých kin. I přesto, že jsem vývoj snímku sledoval už od začátku, kdy se mělo ještě jednat o prequel původního filmu, nějak jsem pocestě o materiál ztratil zájem a trailery tomu rozhodně nepomohly. I tak jsem ovšem nakonec skončil v kině, takže, stojí druhá třístovka za to nebo je to jen zbytečný film a ztráta vašeho času, která se jen snaží vytřískat peníze z vaší kapsy?

Příběh krále Sparty Leonidase a jeho tří stovek statečných mužů, kteří vzdorovali několikanásobné přesile perských jednotek se stal legendou. Zatímco však u Thermopyl Leonidas vzdoroval, zbytek řecka se snažil přemluvit athénský hrdina Themistokles (Sullivan Stapleton) k jednotnému boji. Svobodné Řecko pod jeho vedením mělo ukázat, že se nezaleknou Xerxesových (Rodrigo Santoro) jednotek a udeří mu smrtící ránu, která odvrátí dávné proroctví o zkáze Athén z rukou peršanů. K něčemu takovému je ovšem potřeba přesvědčit všechny městské státy a tedy i Spartu, která se zvláště po porážce svého krále odmítá dalšího krveprolití zúčastnit. Tady je ovšem v sázce budoucnost celého národa... 

Je docela překvapivé, jak u mě druhé třístovka vlastně dopadla. I když mě totiž snímek do první minuty v kině docela nezajímal a nadšené reakce z propagovaných materiálů a trailerů jsem bral s hodně velkou rezervou, v momentě kdy na plátně naběhly závěrečné titulky, jsem měl docela jasno. Tohle byla neskutečná pecka, kterou jsem se ani neodvážil očekávat. 

Dvojka sice jede přesně ve šlépějích jedničky, tedy prim hraje vizuálně vypilovaná akce, s hektolitry přehnaně digitální krve, macho element a to celé zahnané do videoklipově digitální rádoby historické akce, která nechává mozek s přehledem doma v šuplíku. Nicméně ten zvrat přichází v momentě, kdy i sebenaivnější zápletka a prázdné řeči tentokrát jednoduše fungují. Sullivan Stapleton sice není Gerard Butler, nicméně i přes absenci trademarkového "This is Sparta!" jeho postava v rámci filmu roste, že mu ve finále tu pozici rozeného vůdce a sjednotitele řeckých vojsk jednoduše věříte. I přesto že je to typický akcí vytesaný řek, náznak hlubšího charakteru dělá divy. Stejně jako opět bezkonkurenčně démonická Eva Green, která si nejen na triko zapisuje jednu z nejzajímavějších záporných ženských hrdinek posledních let, nicméně předvádí i jednu z mála smysluplných sex scenes, která místo aby působila zbytečně a do počtu jako tomu bylo u předchůdce, tady to prostě funguje bez problému jako onen důležitý klín vražený mezi dva nepřátelské vůdce. 

Noam Murro za kamerou je další z velkých překvapení. I když to během prvních minut vypadá, že se nezmůže na nic jiného než na pouhopouhé kopírování rukopisu Zacka Snydera se zpomalovačkou na každém rohu, postupnou gradací rozvíjí daleko obsáhlejší a výpravnější story o konfliktu národů i jednotlivých vojenských jednotek mezi sebou, která ztrácí element samoúčelnosti a repetitivnosti, který byl tak často přítomen v první díle. Dvojka proti sobě staví především Themistokla a Artemisiu (Eva Green) a jejich bojové jednotky (tedy podobný konflikt který vládl v jedničce s tím, že Xerxes je tentokrát jen upozaděn), nicméně nezapomíná i na rozvíjení celé filmové mytologie, které navíc podporují parádní námořní bitvy. Plus má i redukce vyeskalovaných zákulisních čachrů, které hrály významnou roli v předešlém díle. Tady jdou prostě rukavice dolů a bojovníci si jdou po krku. A divák se baví podobně, ne-li více jako posledně.   

Za mě ovšem bezkonkurenčně největší pochvalu sklízí Holanďan Tom Holkenborg vystupující pod názvem Junkie XL, který nad druhou třístovkou převzal kontrolu coby hudební skladatel po Tyleru Batesovi. Jeho příjemná kombinace klasických kliček historicky laděných akčních filmů a příjemných elektronicko-industriálních motivů naroubovaných na klasické schéma působí neskutečně efektivně (věřím, že slovo kulervoucně by bylo na místě) a nenechá vás zvolnit. Epickým scénám dodává opravdu hutnou atmosféru a v mezičase podkresluje dialogové scény aby divák ani na vteřinu nevychladnul. V kombinaci s příjemnými digitálními triky a hodně solidní akcí (i když ten digitální kečup byl místy možná už trochu moc) tak jen dokresluje vybroušenou audiovizuální stránku, která nejen, že nedělá jedničce ostudu, ona ji i ve většině případů překonává. 

A to je případ celého filmu. I když bych si to ještě před pár dny neodvážil tipnout, druhá třístovka se ze zbytečného pokračování vyklubala ve zdatného, zábavnějšího a vypilovanějšího bratříčka, který zdatně překračuje svého předchůdce a nasazuje laťku krvavé zábavy zase o něco výš. Pokud vás bavila jednička, neměli byste s návštěvou dvojky otálet ani na minutu (A to i v případě, že by vás trailery, jako mě, nepřesvědčily). Společně s původním filmem totiž Vzestup říše přináší krvavý příběh o vzpouře Řeků proti mocnému perskému impériu, který s přehledem patří k těm nejpříjemnějším akčňákům posledních let.           
Leonidas se sice poroučel ale nařachaná řecko perská bitka ve videoklipovém balení tu zůstala. Tam kde se jednička schylovala k obyčejnému sebestřednému akčnímu rouhání, dvojka nabízí ještě o stupeň více vypilovanou a výpravnější akci, která navíc nabízí charaktery obohacené o nějaký osobní rozvoj. Druhá třístovka je překvapivě hodně solidním akčňákem střihnutým antickým řeckem, který sice nabízí tolik digitální ribízové marmelády, že by se tomu i ředitelům v Hamé zamotala hlava, nicméně akce tentokrát šlape na jedničku, obsazení nemá chybu a hudební doprovod posunuje celý tenhle blockbuster na úplně jinou úroveň. Naprosto bezmyšlenkovitý palec nahoru. 

 Koktejl:
20% Řecko
20% Akce
20% Videoklipy
20% Zpomalovačky
20% Hektolitry digitální krve


300: Vzestup říše
(300: Rise of an Empire, 300: Vzostup impéria)
Akční / Drama / Válečný
USA, 2014, 102 min

Režie: Noam Murro
Scénář: Kurt Johnstad, Zack Snyder
Kamera: Simon Duggan
Hrají: Lena Headey, Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton, David Wenham, Jack O'Connell, Hans Matheson, Callan Mulvey, Andrew Tiernan, Mark Killeen, Ashraf Barhom, Luke Roberts, Yigal Naor, Wayne Dalglish, George Georgiou, Peter Ferdinando, Julian Stone, Andrei Claude

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 06.03.2014 Warner Bros. CZ
V kinech SR od: 06.03.2014 Continental

http://www.csfd.cz/film/255445-300-vzestup-rise/
http://www.imdb.com/title/tt1253863/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous