Přeskočit na hlavní obsah

Captain America: Návrat prvního Avengera | Captain America: Winter Soldier [80%]

Je tu další rok a s ním další komiksový blockbuster od Marvelu. Tentokrát se v dalším sólovém dobrodružství předvede vůdce avengerů, Captain America. Jeho první sólovka měla co nabídnout, avšak v kontextu první fáze filmového univerza působila spíše do počtu. Napravil si napodruhé kapitán reputaci nebo se jedná o další sólovou ždímačku peněz z diváků, která má jen připravit pole pro druhé Avengers?

Steve Rogers (Chris Evans) má trochu problém se vyrovnat s náhlou změnou svého okolí. Desítky let od toho, co bojoval proti Hydře a jejímu vůdci Red Skullovi, se ocitá v moderní době, která je poznamenána událostmi v New Yorku z konce Avengers. Svět je z invaze stále lehce v otřesu a nehodlá se nechat podruhé nachytat na holičkách. Na poplach bijí především v SHIELDu, kde se připravuje pod velením Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) nový projekt s názvem Insight, který má být finálním bezpečnostním programem pro likvidaci hrozeb na planetě zemi. Když je však tato operace chvíli před svým spuštěním ohrožena únikem informací, v nebezpečí se ocitají všichni. Poté co je spáchán atentát na ředitele Furyho se kapitán může obrátit jen na hrstku věrných, se kterými se vydává odhalit pravdu. To mu ovšem komplikuje Furyho nadřízený Alexander Pierce (Robert Redford), který, zdá se, má také svojí agendu... 

Je docela obdivuhodné, jak slušně se tvůrci dokázali vypořádat se správňákem v moderní době. Americký Mirek Dušín ve spandexu se totiž ani tentokrát nekoná a filmová verze kapitána je podobným správňákem s patriotistickým smýšlením, jakým byl v prvním díle, který je oproštěn o přehnanou naivitu, jinak přítomnou u této postavy. A to dělá sakra divy. Zvláště když jej vrhnete do více jak dvě hodiny dlouhého filmu, skrze který Marvel transformuje své filmové univerzum nevídaným směrem a jehož následky budou sloužit jako výchozí bod hned pro několik dalších filmů. 

Než se však přesunu k pozitivům, musím odklidit jednu palčivou otázku z cesty. A tou je ne tak dokonalý scénář, jak by se slušelo. Nejde o nápaditost nebo závažnost, toho je ve filmu více než dostatek, nicméně o výsledný efekt. I když totiž Captain America: Návrat prvního Avengera baví celé dvě hodiny a něco, je v něm hned několik momentů, které nejsou tak úplně super. Když jsou navíc podpořeny všemožnými filmovými klišé, docela to zamrzí. Na druhou stranu je zde také hned několik setailů, které potěší, představovačka Falcona (Anthony Mackie) je také vyvedena na jedničku a teasování fanoušků znalých komiksového univerza tu jede také na maximum.  

To v čem ovšem druhá kapitánova sólovka doslova exceluje je režie a především akce. Anthony a Joe Russovi, kteří se podílejí na seriálu Community, tu totiž doslova čarují a v rámci špionážní pátračky po tom, co je zkaženého ve státě spojeném americkém, rozpoutávají akční jízdu, která funguje na jedničku a nabízí asi nejlépe natočenou akci v rámci celého Marvel Cinema Universe. Dost tomu napomáhá parádní choreografie soubojů.   

Ve výsledku je tak Captain America: Návrat prvního Avengera jednou z nejzásadnějších komiksovek, které Marvel zatím do dnešního dne předvedl. Skvěle natočené akčně komiksové dobrodružství na pozadí hutného politického thrilleru s drastickými důsledky pro celý filmový vesmír Marvelu. Titulní postava navíc vyrostla v zatraceně zajímavého hrdinu, který předvedl, že rozhodně už není do počtu. Pokud vám tedy komiksy nejsou cizí, případně chcete pořádně akční blockbuster, je ten správný čas na návštěvu kina. Zklamaní odcházet nebudete.    


Kapitán Amerika a jeho výprava k základům filmového vesmíru Marvelu. Druhá sólovka vůdce Avengerů dokazuje, že Steve Rogers není rozhodně jen do počtu a když se to vezme za správný konec, může se z něj i ve filmovém prostoru vyklubat zatraceně zajímavá postava. I když tak má scénář místy problémy a všechno v něm není na 100%, bratři Russovi servírují jednu z nejlépe natočených marvelovek, která má navíc docela drastický přesah pro osud celého filmově-komiksového univerza Marvelu. A tak i přes své nedokonalosti je druhý Captain America adrenalinovou peckou se skvělou akcí, parádním obsazením a solidní politickou linkou, která bude zásadní pro další rozvoj komiksových hrdinů na filmovém plátně.   
 Koktejl:
25% Špionáž
25% Patrioti
25% Akce
25% Destrukce





Captain America: Návrat prvního Avengera
(Captain America: Winter Soldier, Captain America: Zimný vojak)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2014, 136 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford, Hayley Atwell, Toby Jones, Frank Grillo, Maximiliano Hernández, Callan Mulvey, Brett R. Miller, Georges St-Pierre, Stan Lee

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 03.04.2014 Falcon
V kinech SR od: 03.04.2014 Saturn

http://www.csfd.cz/film/303069-captain-america-navrat-prvniho-avengera/
http://www.imdb.com/title/tt1843866/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?