Přeskočit na hlavní obsah

Na hraně zítřka | Edge of Tomorrow [80%]

Když se před lety rozhodl Tom Cruise vrátit na vrchol, nikdo mu moc nevěřil. Po faux pas v televizi a společenských skandálech které souvisely s jeho soukromým životem, jeho hvězda pomalu vyhasínala. Když se pak opět rozhodl pro velký návrat, upsal se adaptaci light novely a mangy jménem All You Need Is Kill, vypadalo to jako docela odvážný krok. Nyní se tato velkolepá akční jízda za necelých sto osmdesát milionů v režii Douga Limana (Agent bez minulosti, Jumper) dostává do českých a slovenských kin. Co v nich ale na na vás od čtvrtka čeká?   

Major William Cage (Tom Cruise) patří k těm vojákům, kteří se i přes narukování do služby snaží za každou cenu vyhnout první linii. A to i v případě, že celý svět čelí mimozemské invazi, kterou odstartoval před lety na Zem dopadnuvší meteorit, který s sebou přinesl na zem mimozemskou rasu Mimiců. Ti mají schopnost se adaptovat v případě neúspěchu manipulovat s časem. Cage ovšem díky neuposlechnutí rozkazu končí na armádní základně v Heathrow, kde se má připravit na následující den, kdy bude umístěn do první linie v připravovaném protiútoku proti postupujícímu nepříteli. Útok se ovšem nevydaří a veškerá vojenská síla je zlikvidována nepřítelem. Cage ovšem při svém posledním pokusu o útok zasahuje jednoho z vyspělejších mimozemšťanů a od kterého získává možnost manipulovat s časem stejným způsobem, jakým to dělají právě Mimicové. I s takto získanou výhodou ovšem nemá sám šanci porazit mocného nepřítele... 

Inu, docela jsem byl překvapen ohlasem, jaký film v zahraničí vyvolává. Já osobně jsem se o film zajímal od doby kdy byl před téměř čtyřmi lety oznámen, nicméně pořád tu byla možnost, že to nakonec bude další bezduchá kravina. To se naštěstí nestalo. Doug Liman tentokrát ukázal opravdu co v něm je a v kinech na vás čeká neskutečně nařachaných 114 minut, které zase po letech dávají ten správný význam slovnímu spojení sci-fi akce. Naneštěstí akce není vše.

Na hraně zítřka má totiž několik problémů, kterým bych se věnoval raději jako prvním. Tím největším problémem jsou tady Tom Cruise a hned za ním v závěsu třetí akt scénáře. Hlavní herecká hvězda tu totiž působí docela nemístně a to i přesto, že by mu na papíře podobný mimoň, jakého zde má hrát, měl jít naprosto bez nejmenších problémů. Ve skutečnosti jsou na tom herecky hůře jen někteří členové jeho čety. Na druhou stranu ovšem volba Emily Blunt coby silné ženské hrdinky padla na úrodnou půdu (a to i když se budu snažit utišit své osobní sympatie k této britské herečce) a Bill Paxton v roli vedoucího důstojníka vládne naprosto nehorázným způsobem.   

Co se týče toho scénáře, s tím to není až tak hrozné, dokud se nezačne děj celého filmu uzavírat. Tvůrci totiž místo naprosto dostatečně fungujícího závěru nastavují další pětiminutovku, která podrývá celý výsledný dojem, který se na vás film snažil předešlé necelé dvě hodiny zanechat. Ve výsledku tak dává těch pár minut jinak skvělému akčnímu nářezu docela silný knockout a v momentě kdy začne hrát Love Me Again od Johna Newmana, si budete říkat co to sakra bylo. Zkrátka potřeba mít Hollywoodský konec tu zvítězila nad zdravým rozumem a docela to bolí. 

Hudebně navíc s vyjímkou právě zmíněné závěrečné titulkové skladby je to ze strany skladatele Christophe Becka docela bída, která kvalitami připomíná jeho taktéž docela nijaký hudební doprovod filmu R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů. Abych se ale zase vrátil k těm pozitivům před závěrem tohoto článku. Totiž, i přesto, že se nejedná o kdovíjak zásadní podívanou, která by se vám vypálila do paměti na následující dlouhé roky, jedná se jednoznačně o jedno z nejlepších sci-fi posledních let. (Pokud někdo hodlá argumentovat Avatarem, zaslouží si předhodit Mimicům a to bez pardonu). Akce sice sem tam má lehce slabší chvilky a triky taky nejsou úplně tip top, nicméně film je dostatečně zajímavý, akční a přihazuje solidní porci humoru na to, že tyto věci vůbec v kině neřešíte a užíváte si napěchovanou řežbu, která strká do kapsy drtivou část konkurence. Jen by zkrátka zasloužila utnout o něco dříve. 

Na hraně zítřka je tak ve výsledku filmem, který asi nesedne úplně každému, nicméně pokud reagujete pozitivně na velkolepé sci-fi bitky, emzáky, vojáky v exoskeletonu a na chytře napsanou sci-fi (tedy až na již několikrát zmíněný konec), čeká na vás v kinech lahůdka, která by vám neměla jen tak uniknout. Přežijete-li jančícího Cruise, nudit se rozhodně nebudete.      


Tom Cruise vyměnil špionské nářadíčko za exoskeleton a vydal se nakopávat zadnice emzákům cestujícím v čase. Jen škoda, že ho posadí na prdel téměř všichni ostatní herci s Emily Blunt a neskutečně vládnoucím Billem Paxtonem v čele. Nebýt té křečovité a nelogické nadstavby na logické finále, neměl bych filmu nic moc co dál vyčíst.  
 Koktejl:
20% Emzáci
20% Akce 
20% Tom Cruise
20% Manipulování s časem
20% Exoskeletony

Na hraně zítřka
(Edge of Tomorrow, Na hrane zajtrajška, All You Need Is Kill)
Akční / Sci-Fi
USA, 2014, 114 min

Režie: Doug Liman
Předloha: Hiroši Sakurazaka (kniha)
Scénář: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton, Jeremy Piven, Lara Pulver, Charlotte Riley, Jonas Armstrong, Marianne Jean-Baptiste, Kick Gurry, Dragomir Mrsic, Lee Asquith-Coe, Madeleine Mantock, Tony Way

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 05.06.2014 Warner Bros. CZ
V kinech SR od: 05.06.2014 Continental

http://www.csfd.cz/film/307556-na-hrane-zitrka/
http://www.imdb.com/title/tt1631867/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?