Přeskočit na hlavní obsah

Expendables: Postradatelní 3 | The Expendables 3 [60%]

O průseru, který se postihl Expendables: Postradatelní 3, se toho napsalo už dost. Ono co se dá čekat, když vám film unikne na torrenty několik týdnů před světovou premiérou. Narozdíl třeba od dalšího slavného přikladu, X-Men Origins: Wolverine, se však jednalo tady o dokončený film bez výhrad. Navíc parta kolem Sylvestera Stalloneho rozhodně nepatří mezi takové komerční taháky, jako vousáč s adamantiovými kostmi. Díky tomu tak může únik filmu znamenat konečnou, pokud nenažene film v kinech alespoň výdělky slabší dvojky. A tak tedy, stojí za to sérii plnou akčních legend zachránit masovou návštěvou nejbližšího kina, nebo si trojka zaslouží být jejich poslední štací?

Barney Ross (Sylvester Stallone) a jeho parta mají další misi, při které je jejich cílem zlikvidovat nebezpečného obchodníka se zbraněmi, který zásobuje somálské piráty. Celá akce se ovšem zvrtne v momentě, kdy Barney odhalí v překupníkovi svého bývalého kolegu Conrada Stonebankse (Mel Gibson), se kterým celý tým Expendables před lety založili. Ze Stonebankse se nicméně vyklubal vraždící psychopat bez morálního smýšlení a tak byl nakonec Barney nucen jej zabít. Není proto divu, že se znovushledání s bývalým bratrem ve zbrani, kterého považoval za mrtvého, na Barneyho jednání podepíše. Zvláště také díky tomu, že ono znovushledání odnese těžkými zraněními jeden ze členů týmu. A tak i když nové rozkazy zní dopadnout Stonebankse a předat ho nadnárodním úřadům, Barney z toho tentokrát udělá osobní cestu za pomstou... 

Vyčítat zrovna téhle sérii, že příběh hraje většinou druhé housle, by bylo asi po dvou dostaveních takové menší házení hrachu o stěnu. Ten problém ovšem je, že se do toho zkrátka musím pustit. Podobný postup jaký prodělala série při přechodu z jedničky do dvojky, se totiž opakuje i teď, nicméně s docela dramatičtějšími dopady. Expendables: Postradatelní 3 se totiž odkloňují ještě daleko více od seriozní akční vypalovačky (i když se tváří že ne) k přehlídce akčních hvězd s velkým akcentem na humor. Čekejte tedy více toho jak minule: samoúčelné narážky na svoje filmy, stav svojí kariéry, sebe sama a na samotnou sérii. A tak i když tam je stále dostatek akce, je třetí kapitola v akční ročence jen takovým docela slabým pozůstatkem toho, jako co tahle série v roce 2010 odstartovala. 

Ono totiž i když Mel Gibson představuje docela příjemného záporáka s vyšinutým charakterem, celé to působí tak nějak second handově. Od digitálních triků a osobních soubojů počínaje, přes hodně mizerný scénář, který moc pohromadě nedrží, až po místy docela problematickou kameru. Třetí Expendables navíc docela zbytečně moc spoléhají na přehršel klišé akčních filmů, stereotypů a možná až trochu moc videoherní logiku a fyziku. Například honička třech helikoptér mezi komíny opuštěného kasína vypadá přinejmenším humorně, ne ovšem tím správným způsobem. Když k tomu navíc scénáristé protlačují ještě daleko více dřevěné dialogy, do kterých cpou opět památné hlášky představitelů v tentokráte ještě méně přirozeném rytmu, docela se ty dvě hodiny, které vám tenhle akčňák zabere, v kině protáhnou.   

Je tak docela škoda, že tohle bude dost možná poslední dobrodružství téhle party. Akvizice režiséra Patricka Hughese snímku zrovna dvakrát neprospěla. Závěr trilogie přináší docela hloupou akci (hloupější než je pro tuhle sérii zvykem), slabou režii, místy problematickou kameru a především ne zrovna vyrovnané herecké výkony, které jsou docela poklesem i v rámci této videobéčky inspirované série. Tedy ani napotřetí se nepodařilo vytáhnout z téhle značky maximum a postupně sílící zahnanost do extrému a absurdity jen vyvolává obavy o osud série, i kdyby přeci jen nakonec pokračovala. Tohle totiž už moc nebaví. Rozhodně ne poté, co jste si prošli prvním a druhým dílem a čekáte přeci jen něco trochu více od podlahy. 

PS. Je celkem zábavné sledovat, že ze všech pivních značek které mají product placement ve snímku, se na chvíli mihne i český Budvar :) 


Aj, tak ani napotřetí. Třetí akční slezina si to tentokráte docela dost zavařila. Ještě větší důraz na to, co bylo špatné na druhém díle podtrhuje mizerný děj, docela slabá režie a triky. Celé to vůbec působí trochu jako zbytečně natáhlá křeč plná klišé a stereotypů. Tam kde první díl byl nadupané a přepálené zábavné akční béčko a druhý díl jej trochu naředil a přidal o špetku víc humoru a nadsázky, trojka zklamává a nedaří se jí vyvolat podobné nadšení a iluzi, jaké by se slušelo. A to je setsakramentská škoda vzhledem k tomu, že Gibson předvádí docela solidního psychopata, přesně jako mu to jde. Už jen kvuli hodně slabému závěrečnému souboji ale nemůžu jít s hodnocením výš. 
 Koktejl: 
20% Akční legendy
20% Hloupý neskutečně béčkový akčňák
40% Mizerné zpracování
20% Klišé
Expendables: Postradatelní 3
(The Expendables 3)
Akční / Thriller / Dobrodružný
USA, 2014, 127 min

Režie: Patrick Hughes
Scénář: Sylvester Stallone, Katrin Benedikt, Creighton Rothenberger
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Kellan Lutz, Harrison Ford, Randy Couture, Ronda Rousey, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Kelsey Grammer, Robert Davi, Natalie Burn, Sarai Givaty, Lisbeth Olofsson, Victor Ortiz

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 14.08.2014 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 14.08.2014 Bontonfilm SK
USA V kinech od: 15.08.2014 Lionsgate




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?