Přeskočit na hlavní obsah

Lucy [60%]

Luc Besson platil v devadesátkách za nesmírný francouzský talent, který divákům dal snímky jako Brutální Nikita, Leon nebo kultovní Pátý element. Později přesedlal především na scenáristickou a producentskou sesli. Z jeho produkční stáje poté za dlouhá léta vzešlo nespočet kvalitních snímků. Utržený ze řetězu, Kurýr nebo 96 hodin poslouží jako krásná ukázka právě takových filmů. A právě svým novým filmem se Luc Besson chce tak trochu vrátit zase do první ligy a ukázat, že na ni pořád má. Popravdě mu však tenhle pokus moc nevyšel.

Lucy (Scarlett Johansson) má jako výměnná studentka v Tchaj-peji docela smůlu. Před týdnem si během jednoho z divokých večírků v čínské metropoli nabrnkla překupníka Richarda, který ji nyní nutí k pomoci s předávkou nové experimentální syntetické drogy. Předávka se ovšem trochu zvrtne, Richard končí s kulkou v hlavě a Lucy ve spárech šéfa narkomafie. Ten ji do břišní dutiny nechá umístit jeden balíček s drogou a pošle ji na letiště, aby drogu transportovala přes hranice. Tam však Lucy nikdy nedorazí, neboť ji odchytnou pašeráci, kteří ji zbijí. To má však za následek protržení vaku a uniknutí drogy do těla Lucy. Droga v jejím krevním oběhu způsobí neskutečný růst mozkové aktivity a mladá studentka díky jejímu vlivu začíná odemykat nové oblasti mozku, které normální člověk jinak využívá jen minimálně...  

S Lucy je tak trochu problém. Ono se na podobnou akční pecku nejde netěšit. Zvláště, když to od upoutávek vypadá tak lákavě a nápaditě. A když opouštíte kino, je pak docela těžké, ubránit se zklamanému výrazu. Luc Besson totiž tentokrát přináší do kin pro něj už v dnešní době tak trochu typický akční výplach s charismatickým hlavním hrdinou, postavený na pro američany exotických lokacích, tentokráte oživený trochu dejme tomu intelektuálnějším základem, který sice navnadí a navodí docela zajímavou druhotnou linku koketující s vědeckými teoriemi, nicméně je to právě ona snaha o to být něčím víc než jen prvoplánovým akčním výplachem, co snímku ve výsledku podráží nohy. 

Tahle akční sranda se totiž rozjíždí docela zajímavým způsobem. Než se totiž dostaneme ke Scarlett Johansson nakopávající zadky v téměř až přísně videoherním schématu (akční scénář - posbírání zkušeností / nadopování drogou - a opět nanovo ), dostává se divákům taková menší lekce z toho, jak v podstatě binární podstata lidství jest a jak pravdivé jsou hypotézy o tom, že kdybychom naplno využívali mozek, komiksoví hrdinové by mohli odejít do důchodu. Nic proti ničemu, zvláště když onen náhled do reality této science fiction  vize uvádí vždy božský Morgan Freeman. Tahle snaha  divákům vecpat podobnou vědecko-fantastickou tezi se nicméně stává s postupem času docela otravnou a v závěru atakuje hranice své vlatní absurdnosti. To vše s naprosto vážnou tváří. Díky tomu tak ztrácí kontakt nejen s realitou ale i se samotným divákem.

Je docela překvapivé, že akčně orientovaná Lucy toho má nakonec tolik moc podobného s téměř neakčním blábolem Transcendence ze začátku tohoto roku. Tím největším místem, ve kterém se oba snímky docela prolínají, je ovšem zahození docela solidně rozehraného příběhu ve prospěch snahy příliš důležitě rozebírat věčnou (chtělo by se mi říci až transcendentální) otázku lidského bytí a jeho smyslu. V tomto případě řešeného skrze dokumentární klipy, inscenované výjevy ze vzniku života, vesmíru a tak vůbec (Lucy asi do rovnice neseděl výsledek 42).

Lucy je tak bohužel ve výsledku docela zklamáním. Napínavá a docela zajímavá zápletka navrstvená kolem jinak klasického výplachového akčňáku se nedokázala přetavit v něco o trochu víc. Díky své přímočarosti a snaze prvoplánově zabavit v kontrastu s rádoby inteligentní poučkou o lidském vědění, navíc ztrácí veškerou svoji počáteční zajímavost a končí jako průměrný hloupý akčňák se sice sympatickým obsazením, ale v podstatě ničím víc. Příjemný soundtrack jinak mdlou akci a hloupě vystavený scénář nezachrání. 

     

Tak tohle návrat Luca Bessona vážně nebude. Od pohledu možná něco jiného než jeho klasické akční výplachy, nicméně v jádru se jedná přesně právě o ně. Tentokrát ovšem obdařené o docela agresivní propagandu vědeckého poznání, která se díky výraznému akcentu na science fiction stává docela nesnesitelnou a sráží tento letní kousek přesně do vod béčkových akčních jednohubek, které jsem z produkční stáje tohoto režiséra zvyklí vídat čas od času. Sympatické obsazení a hudební složka na tom nic moc nezmění. 
 Koktejl: 
25% Vědecká fantazie
15% Drogy
10% Exotické lokace
15% Akční videohra
35% Výplachový akčňák

Lucy
Akční / Sci-Fi
Francie, 2014, 90 min

Režie: Luc Besson
Scénář: Luc Besson
Kamera: Thierry Arbogast
Hudba: Eric Serra
Hrají: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked, Analeigh Tipton, Johan Philip Asbæk, Mason Lee, Claire Tran

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 07.08.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 07.08.2014 Barracuda Movie
Francie V kinech od: 06.08.2014 EuropaCorp. Distribution

http://www.csfd.cz/film/341208-lucy/
http://www.imdb.com/title/tt2872732/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?