Přeskočit na hlavní obsah

Mistr | The Master [75%]

Mistr
http://www.csfd.cz/film/295340-mistr/
http://www.imdb.com/title/tt1560747/

Alternativní názvy: The Master


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 10.01.2013 Aerofilms
V kinech SR od: 10.01.2013 Continental

Drama / Psychologický
USA, 2012, 144 min

Režie: Paul Thomas Anderson
Scénář: Paul Thomas Anderson
Hudba: Jonny Greenwood
Hrají: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Laura Dern, Lena Endre, Martin Dew, Madisen Beaty, Mike Howard, Fiona Dourif, Joshua Close, Katie Boland, Rami Malek, Kevin J. O'Connor, Patty McCormack, Christopher Evan Welch, Melora Walters, David Warshofsky

Paul Thomas Anderson je ukázkovým příkladem režiséra, který ať už točí co chce, vždycky je z toho událost, minimálně pro filmové fajnšmekry. Přeci jen u tvůrce, který má na kontě snímky jako Hříšné noci, Opilí láskou, Magnolii nebo Až na krev, se není moc čemu divit. Hned začátkem roku se do českých kin dostala jeho novinka Mistr, která navíc díky pozitivním ohlasům posbírala hned tři nominace na dnešní udílení cen akademie, všechny tři v hereckých kategoriích. S menším zpožděním tedy přišel čas se na snímek podívat z blízka.  


Začátek 50. let v Americe, voják Freddie Quell se po návratu s fronty snaží začlenit zpět do normálního života. Své psychické problémy se snaží řešit s pomocí vlastnoručně míchaných kombinací alkoholu. Takovéto řešení s sebou ale přináší další problémy a ukáže se pouze jen jako dočasné. Netrvá však dlouho a jeden z takovýchto problémů díky alkoholu jej vžene přímo do náruče Lancastera Dodda. Ten se svými stoupenci praktikuje poněkud nezvyklý způsob života a Freddie se téměř okamžitě stává součástí kultu právě kolem osoby Dodda. Lancaster věří, že jeho způsoby dokáží Freddieho napravit a proto z jeho nápravy udělá své osobní poslání.  

Mistr naprosto dostává své auře artové pecky, která se na jeho adresu snáší za zahraničí. Ano, Paul Thomas Anderson natočil další snímek, který ve vás bude ještě nějakou dobu rezonovat, než jej úplně strávíte při některé z dalších projekcí. Mistr je totiž přesně tím typem snímku, který nežádá od diváka přímo zapojení a dekódování jednotlivých prvků narativu, místo toho spíše nabízí cestu, po které se vydat, kterou se nechat strhnout a prožít si ji až do samotného konce.  

Anderson totiž tentokráte upouští od snahy vodit diváka za ručičku, doslova vás hodí po hlavě do života a mysli hlavního hrdiny a je jen a jen na vás, jestli budete plavat, nebo spíše jestli si snímek užijete nebo odejdete z projekce. Hlavní je na tom, co od snímku očekáváte. Pokud jste dostatečně naivní na to, abyste dvě a čtvrt hodiny obětovali snímku s naději, že se bude jednat o klasický příběh, možná byste měli své peníze raději nechat v kapse a poohlédnout se jinde. To co totiž dostanete je rozkrývání kultu osobnosti na pozadí studie mysli narušeného člověka. K tomu všemu navíc Anderson přistupuje se sympatickou formou kdy relativně běžnou formu vyprávění konfrontuje a rozvíjí silně osobní psychologickou studií, kterou zároveň nechává zpětně napadnout prvky ustálené klasickým narativem.  

Ani to však není tím hlavním, proč se do Mistra pustit. Tím je samotný scénář prodávaný na plátně nepřekvapivě výbornými hereckými výkony. Oba představitelé hlavních rolí dokazují proč jim patří takový herecký kredit jakým oplývají. Anderson jejich prostřednictvím diváka doslova dráždí každým dialogem, každou větou, každým slovem. Občas může až nastat moment, kdy se divák dostane tak hluboko do analýzy mysli hlavního hrdiny, že se sám ocitne pod drobnohledem velitele kultu v podání Philipa Seymoura Hoffmana. A není to zrovna konfrontace, kterou byste si dopřáli dobrovolně. 

Anderson i tentokrát přišel se snímkem, na který se jen tak nezapomene. Ne proto, že by se jednalo o kdovíjak velký snímek. Spíše díky tomu, že se jedná čistý filmový zážitek, který na jedné straně konvence využívá ve svůj prospěch, na straně druhé však operuje na jejich hranicích a nutí diváka padat dál králičí norou přímo po stopách hlavního hrdiny. Rozhodně ne záležitost pro každého. Škoda jen poněkud delší stopáže a slabšího hudebního doprovodu.
Anderson a jeho Mistr, aneb ukázka toho, že i v dnešní době se na některé filmaře dá jednoduše spolehnout, pokud hledáte filmařský zážitek, který vás pohltí. V některých ohledech možná příliš roztažené a v některých detailech nedotažené, nicméně herecky neskutečné, atmosférou podmanivé a zároveň dráždivě chytlavé. Mistr je osobitý snímek který si jde svojí cestou a je jen na vás, jak se zachováte. Buď podlehnete mistrovi, nebo si budete hledat jiného. 



   Hodnocení: 75%

Koktejl: 
50% Psychika
25% Osobitost
25% Kult

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?