Přeskočit na hlavní obsah

Jako za starejch časů | Stand Up Guys [65%]


Jako za starejch časů

http://www.csfd.cz/film/311783-jako-za-starejch-casu/
http://www.imdb.com/title/tt1389096/

Alternativní názvy: Stand Up Guys


Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 04.04.2013 Falcon
V kinech SR od: 07.03.2013 Forum Film SK

Komedie / Krimi
USA, 2012, 95 min

Režie: Fisher Stevens
Scénář: Noah Haidle
Kamera: Michael Grady
Hrají: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies, Katheryn Winnick, Vanessa Ferlito, Mark Margolis, Addison Timlin, Lucy Punch, Rick Gomez, Weronika Rosati, Jay Bulger

Je trochu škoda, že sláva a lesk některých herců v současné době upadá, ačkoliv stále mají co nabídnout. Jednou z takových osobností je i Al Pacino, člověk který se vryl nejednomu filmovému maniakovi do paměti hned několika nezapomenutelnými rolemi. V poslední době ovšem moc prostoru na plátně nemá. A když už k něčemu takovému dojde, většinou je to béčko nebo sebemrskačské přihrávání vyčpělému komikovi (ano mluvím teď o šílenosti jménem Jack a Jill). Je tedy fajn, když se objeví ve snímku, kde má zase možnost ohromit sál naplno svým charismatem. Zvláště když mu kryjí záda Christopher Walken a Alan Arkin. Jak tahle rozpustilá komedie o mužích co ještě rozhodně nepatří do starého železa dopadla?

Valentine je propuštěn po 28 letech z vězení, kde skončil po jedné nevydařené akci. Za ni vzal veškerou vinu na sebe, nicméně i to je některým jeho bývalým kolegům málo. Při přestřelce která se před jeho zatčením strhla, totiž přišel o život syn jednoho z nich, mafiána Claphandse. Ten pověřil nejlepšího přítele uvězněného Valentina, Douga, aby jej okamžitě po propuštění z vězení zabil, jinak si může chystat rakev i pro sebe. Val s podobnou situací při propuštění z vězení počítá, a tak Dougovi ani jeho povinnost nevyčítá. Chce alespoň prožít svůj poslední den naplno, než skončí jeho život úplně. Ve společnosti přátel. A tak se vydávají s Dougem do domova důchodců vysvobodit jejich společného přítele Hirsche s cílem zažít alespoň poslední noc jako za starých časů. 

Celá zápletka možná může znít trochu jako lehce kriminální variace na Než si pro nás přijde a v podstatě to je také to, co vlastně dostanete. Nesmíte sice některé věci ve snímku moc řešit a snést solidní množství přehnaných hereckých výkonů, zejména v druhé polovině, nicméně v polovině snímku s nástupem postavy Alana Arkina na scénu jako by všechno začalo zapadat do sebe, jak to mělo fungovat již od začátku. ona naivita a bezohledná přímočarost se sice úplně nevytratí, nicméně vážné momenty začnou opravdu působit, humor začne konečně bavit a celkově Jako za starejch časů začne být snímek, který byste si možná i v budoucnu někdy zopakovali. 


Je to zejména díky hravosti a přirozenější atmosféře, s jakou pardálové otevřou druhou polovinu snímku. To co totiž po první polovině vypadalo na další hřebíček do herecké rakve ústřední dvojice, se přehoupne v příjemnou oddychovku, kde sice herci dávají znát svůj věk, ovšem s nadhledem tuto překážku obcházejí, citují starší filmy a dohromady jednoduše baví. Není to sice ona ultimátní důchodcovská jízda jako za starých časů, ve kterou mnozí doufali, úplná prohra to ale zdaleka také není. Co si budeme povídat, horší než nahrávat Sandlerovi na fekální vtípky to snad ani být nemůže. 

Jednoduše a prostě, Jako za starejch časů je slušná komedie využívající stejné premisy s koncem života jako kupříkladu zmíněný snímek Než si pro nás přijde. První polovina by mohla mnohé odradit, stejně jako režijní nejistota Fishera Stevense, nicméně v druhé polovině je vše, alespoň částečně zapomenuto. Je sice škoda, že to hrdinové dopracovali sem, do komediálních béček, nicméně pořád si raději dám Walkena s Pacinem v něčem podobném, než dvacet snímků s hvězdičkami typu Taylora Lautnera. Možná stárnu, možná to jen prostě mám radši jako za starejch časů.  

Jako za starejch časů pánové charismatem podlamují kolena. Sice ne tak jako by se v ideálním případě dalo očekávat, nicméně po možná až trochu zbytečně bídné první polovině se chlapci s příchodem Arkina dostanou konečně do obrátek a servírují oddychovku, ve které dokazují, že ačkoliv možná mají o nějakou tu vrásku a šedinu navíc, pořád je o co stát. Režijně to sice trochu hapruje ale to pro tentokrát pominu. Už jen proto, že snímek pro těch pár opravdu upřímných momentů jednoduše nemohu poslat do průměru.  

  Hodnocení: 65%

Koktejl: 
50% Stará garda
20% Humor
15% Osudovost
15% Akce

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?