Přeskočit na hlavní obsah

Nevědomí | Oblivion [65%]


Nevědomí

http://www.csfd.cz/film/282846-nevedomi/
http://www.imdb.com/title/tt1483013/

Alternativní názvy: Oblivion, Nevedomí


Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 18.04.2013 CinemArt
V kinech SR od: 18.04.2013 Barracuda Movie

Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Fantasy / Thriller
USA, 2013, 124 min

Režie: Joseph Kosinski
Scénář: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek, Michael Arndt, William Monahan
Kamera: Claudio Miranda
Hudba: M83, Anthony Gonzalez
Hrají: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau, Andrea Riseborough, Zoë Bell, Melissa Leo, James Rawlings

Joseph Kosinski vstoupil do filmového průmyslu před pár lety svým celovečerním debutem, pokračováním kultovního snímku Tron z roku 1982, digitálním velkofilmem TRON: Legacy. Pro mnohé, mě včetně, se jedná o nedoceněný snímek, který své nedostatky po příběhové stránce více než dostatečně vynahrazuje svým audiovizuálním kabátem, který bez debat patří k tomu nejlepšímu, co se za poslední léta na filmová plátna dostalo. Ještě než se však Kosinski pustí do třetího dílu, rozhodl se věnovat svůj čas dalšímu sci-fi, snímku Nevědomí v hlavní roli s Tomem Cruisem, který se dostal tenhle týden do kin.  

Technik Jack Harper pracuje jako údržbář hlídkujících sond na válkou zpustošené zemi. Spolu se svojí partnerkou Victorií jsou jedinými obyvateli země, všichni ostatní se buď vyskytují na oběžné dráze v mechanickém kolosu zvaném Tet, případně na lidské základně na Titanu. Dvojici už zbývají poslední dva týdny dohlížení na sondy, které zajišťují bezproblémový provoz generátorů energie na povrchu naší planety, předtím, než se ke zbytku přeživších připojí. Na zemi totiž přežívají zbytky jednotek vetřelců, kteří přežili konec války. Ti chtějí sabotovat snahy lidské rasy o přežití mimo zpustošenou zem. Jak ovšem Jack zjišťuje, nic není úplně takové, jako by sem ohlo na první pohled zdát. Válka totiž ještě ani zdaleka neskončila...  

Kosinski potvrzuje jednu zásadní věc. Jako člověk, který má za sebou teprve dva filmy, se etabloval jako člověk s neskutečným audiovizuálním citem, který se nebojí využít spolupráce s proslavenými skupinami na poli elektronické hudby k tomu, aby divákům dodal podmanivý audiovizuální koktejl, který bude fungovat i naponěkolikáté. Pravda, není to sice tak hodnotná záležitost jako před lety uvnitř počítače, nicméně vizuální kvality jsou něco, co bude Nevědomí vytýkat opravdu jen ten největší puntičkář. Zásadní problémy tohoto sci-fi jsou totiž někde trochu jinde.  

Tahle epická podívaná za 120 mega je totiž pod naleštěným vizuálem něčím naprosto neoriginálním a hloupým. Příběh je plný nelogického chování postav,  zásadních děr v příběhu a ve své podstatě je recyklací všeho a zároveň ničeho. Když si totiž odeberete prvky, které jsou prachsprostě vypůjčené z jiných snímků podobného žánru (závěrečná scéna jako by byla napsaná pro pokračování Trona spíše než pro samostatné sci-fi), zbyde vám rádoby chytrá, naivní zápletka, která na trhu s originalitou moc nepochodila. 

Ono celkově ta post-apo atmosféra je na jednu stranu strašně fajn. nicméně jak se v tom člověk začne trochu rýpat, uvědomí si, že některé scenérie prostě a jednoduše žádným způsobem nemohou vzniknout a film tak vytváří naprosto absurdní verzi nelichotivé budoucnosti která zamotá mozek i tomu nejvíce naivnímu divákovi. Na druhou stranu místy trochu problematický kabátek doplňuje parádní hudební doprovod, který i ve slabších chvílích zachraňuje co se dá. Francouzské duo Daft Punk tentokrát nahradili jejich krajané M83, kteří sice udělali krok k trochu tradičnějšímu filmovému doprovodu, avšak v působivosti nabízí podobně hodnotný a do značné míry méně obvyklý hudební zážitek, který dokonale doplňuje především vizuálně zaměřený film.

Nevědomí je totiž ukázkovým případem snímku, na který se pěkně kouká a dokáže potěšit hned několika detaily, stejně jako některými motivy, nicméně v celku to tak nějak vlastně nefunguje a nikdo nevím proč. Morgan Freeman má málo prostoru a ani jeho mentorská pozice nestíhá zachraňovat to, co mizerný scénář pohřbil. Je to celkem škoda. Avšak i po započtení tohoto všeho si Nevědomí zaslouží velmi decentní palec nahoru. Nemůžu totiž říci, že bych se nudil, nebo se nebavil. Někdy sice na účet tvůrců, jindy proto, že v detailu snímek fungoval. Ty dvě hodiny ale utekly rychle a rád si to dám někdy znovu, což je věc, kterou o většině žánrové konkurence říci nemohu. Navíc má Morgana Freemana, který si neodpustí jednu nebo dvě jízlivé narážky, a to se počítá.   


Kosinski a jeho vizuální koncert podruhé, tentokrát ovšem výrazně slaběji. Nevědomí doplácí na stejné neduhy, které trápily druhého Trona, ovšem v kontextu prostoduchého post-apo scifi mišmaše kontrastují daleko více. Nevědomí je totiž těžce neoriginální a do značné míry hodně naivní podívanou, která se snaží působit sofistikovaně a chytře, nicméně divácký zážitek redukuje opět na několik málo scén a především perfektně naleštěnou audiovizuální stránku, tentorkát v doprovodu M83. Vyloženě špatné to není, ale podmanivé jako Tron také ne. Pro příště by možná bylo vhodné dopilovat těch několik děr o velikosti Grand Canyonu ve scénáři a mohla by z toho být fajn kultovka. Protentokrát jen decentní palec nahoru.  



Hodnocení: 65%

Koktejl: 
50% Nuda
25% Snaha o něco víc než to je
25% Film podle šablony

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous