Přeskočit na hlavní obsah

Pád Bílého domu | Olympus Has Fallen [75%]


Pád Bílého domu

http://www.csfd.cz/film/318722-pad-bileho-domu/
http://www.imdb.com/title/tt2302755/

Alternativní názvy: Olympus Has Fallen, Pád Bieleho domu 


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 11.04.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 11.04.2013 Bontonfilm SK

Akční / Thriller
USA, 2013, 119 min

Režie: Antoine Fuqua
Scénář: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt
Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman, Finley Jacobsen, Radha Mitchell, Aaron Eckhart, Dylan McDermott, Ashley Judd, Cole Hauser, Melissa Leo, Tory Kittles, Angela Bassett, Robert Forster, Rick Yune, Phil Austin, Philippe Radelet, Shane Land, David Joseph Martinez, Arden Cho

Loni tu byly dvě sněhurky, tento rok si dáme zase pro změnu dvakrát útok na sídlo amerického prezidenta. Bílý dům se stane terčem útoku militantních skupin a to hned ve dvou akčních snímcích. Ještě než přijde další digitální smršť od Rolanda Emmericha ve filmu Útok na Bílý dům, přichází akční vypalovačka Pád Bílého domu s Gerardem Butlerem v hlavní roli. Okolo snímku se tvoří šeptanda, že se jedná o lepší smrtonostnou past, než jako předvedl John před pár týdny v kinech. Jaký je Pád Bílého domu pod režijní taktovkou tvůrce Training Day?


Mike Banning patřil mezi elitní členy prezidentské ochranky. Prezident Spojených států Bejnamin Asher v něj měl absolutní důvěru. To bylo ale před 18ti měsíci. Při rutinním přejezdu prezidentské kolony na benefiční akci za zimního večera došlo k dopravní kolizi a Mike v zájmu záchrany hlavy státu zachránil prezidenta na úkor jeho ženy. Poté byl suspendován a dnes pracuje jako úředník na ministerstvu financí. Den po Dnu nezávislosti přijíždí do Washingtonu zástupce Jižní Korey, který společně se zástupci americké vlády chtějí odvrátit krizi hrozící díky militantní Korejské lidově demokratické republice. Avšak v momentě, kdy toto setkání započne, Bílý dům se stane terčem teroristické skupiny hájící právě zájmy země na severní části Korejského poloostrova. Obrana sídla prezidenta je zaskočena a než stihnou armáda a policejní složky efektivně zareagovat, teroreisté jsou spolu s prezidentem a dalšími vysoce postavenými politiky unseni a drženi jako rukojmí v protiatomovém bunkru hluboko pod oválnou pracovnou. Mike, pracující v té době jen blok od místa útoku, se stává jedním z mála trénovaných agentů kteří jsou schopni zareagovat. Je nyní na něm, aby zdánlivě bezvýchodnou situaci ovlivnil a zachránil jak prezidenta, tak jeho syna který se ukrývá někde v okupovaném sídle. 

Pokud vám zápletka a vlastně celý snímek zavání tak trochu jako mix akčních osmdesátek a devadesátek, především pak dvojdílné přepadení se Stevenem Seagalem, patriotistické snímky s Chuckem Norrisem a nebo pak především McTiernanovu Smrtonostnou past, nebudete příliš daleko od skutečnosti. Pád Bílého domu je totiž jako vystřižený z této doby. Srdce fanouška akčního žánru tak zase jednou zaplesá. Do kina se dostal zase jednou nářez jako ze staré školy. 


Ano, můžete namítnout: "Ale, vždyť je to hloupé. Je tam plno nehezkých digitálních efektů a celé to je vlastně dost nelogické." Na tyto argumenty je ale jednoduchá odpověd, který z filmů ze kterých tato akční pecka vychází byl. Je to tak jednoduché, pokud čekáte naleštěnou záležitost, o které budete moci rozjímat ještě následující hodiny po projekci, volte rozhodně jinde, tady dojdete k psychické ujmě. Pád Bílého domu je totiž akční nářez, který zmíněné nedostatky kompenzuje jak nejlíp umí. Ano, je hloupý, ano je většinu času nelogický a hlavní časové schéma které pokrývá filmový narativ je vlastně úplná blbost. K tomu si přidejte opravdu mizerné digitální triky. Tolik k nedostatkům. Důvod, proč snímku uděluji takovéto hodnocení je fakt, že pod touto slupkou laciné proamerické propagandy v ne zrvona prvotřídním vizuálu se skrývá akčňák, který má větší koule než cokoliv, co za poslední dobu šlo do kin. McClane by se měl vážně obávat o svůj flek. Butler mu totiž názorně ukazuje, jak udělat z největšího symbolu Washingtonu kůlničku na dříví. S pořádnou porcí tomatové omáčky. 

Gerard Butler zpět v akci ukazuje, proč je 300: Bitva u Thermopyl nekomrpomisní akční dikcí z velké části díky jeho zásluze. V první polovině to sice ještě není tak výrazné, nicméně jakmile po slabším rozjezdu odloží kravatu a škrobené chování, nasadí vestu, do ruky Glock a začne sypat suché hlášky, Pád Bílého domu se stává jeho one man show s hostující šedou kůrou mozkovou teroristických jednotek. A já jako divák nemohu říct nic jiného než "Sakra, jo!" Takhle se to dělá, takhle to lidi baví a ještě se pořád najde dostatek lidí, kteří si na podobný snímek zajdou raději, než na další bezkrevnou záležitost s mírným ratingem.     

Pokud tedy patříte mezi tu akčně pozitivní část diváctva, nelze nic jiného, než doporučit co nejdříve návštěvu kina. Dostanete prvotřídní akční béčko se všemi klady i zápory, které toto tvrzení přináší. K tomu navíc parádní obsazení bohaté na známé tváře. To vše v patriotistickém balení se spoustou olova a krve. Servírujte dokuď je to stále ještě teplé.  
Gerard Butler a jeho krutopřísná dikce jak udělat akčňák s koulema, že se z toho i Johnu McClaneovi zatočí hlava, zejména v poslední době. Pád Bílého domu je naivní, nelogická a místy dostatečně hloupá proamerická propaganda v té nejčirejší podobě, obdařená mizernými digitálními efekty. Na druhou stranu je to také prvotřídní akční béčkový výplach, který zejména v druhé polovině rozpumpuje srdce nejednoho akčního fanouška do pořádného tempa. Butler je frajer, který už jen svým charismatem dělá z Bílého domu kůlničku na dříví, když přidá suché hlášky, stává se navíc ultimátním akčním hrdinou, který nám už v kině chyběl.



  Hodnocení: 75%

Koktejl: 
50% Akce
10% Nelogika
25% Patriotismus nejhrubšího zrna
15% Kečup jako za starých časů

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous