Přeskočit na hlavní obsah

Iron Man 3 [85%]

Iron Man 3
http://www.csfd.cz/film/254420-iron-man-3/
http://www.imdb.com/title/tt1300854/

Alternativní názvy: Iron Man Three, Gangtie Ren 3

Akční / Sci-Fi / Thriller
USA / Čína, 2013, 129 min

Režie: Shane Black
Scénář: Shane Black, Drew Pearce
Kamera: John Toll
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee, Stephanie Szostak, Yvonne Zima, Justin Wheelon, Bridger Zadina, Fan Bingbing, Ty Simpkins

Příběhy Tonyho Starka alias Iron Mana patří mezi těmi komiksovými k těm nejoblíbenějším a kasovně nejvýdělečnějším. S druhým dílem ovšem Tonyho lesk a sláva oproti prvnímu dílu poněkud uvadla a mnohým fanouškům, mě včetně, druhý díl moc nevoněl. V Marvelu se naštěstí pro třetí díl rozhodli jít jinou cestou a pro režii a spolupráci na scénáři přizvali Shanea Blacka, člověka jež napsal první Smrtonostnou zbraň a především Posledního skauta. Fanouškovská očekávání šla nahoru. Podařilo se dotlačit do kin solidní komiksový nářez?

Tony se po událostech v New Yorku z konce Avengers nemůže vrátit zpět do normálního života. Setkání s mimozemskými vojáky, atomovou bombou a bohy z jiných planet mu se světem trochu zamávalo. Začíná trpět nejistotou, že i přes své schopnosti nebude schopný uchránit to, na čem mu záleží nejvíce. Tenhle pocit je navíc umocněn v momentě, kdy o sobě začne dávat vědět nový terorista, který si říká Mandarin. Ten začíná otevřenou válku proti spojeným státům a využívá k tomu dosud neviděného druhu výbušných náloží, které oběti doslova vymažou z povrchu zemského. Tony se v záchvatu hněvu rozhodne skrze televizní vysílání tohoto teroristu přímo konfrontovat, což se stane jednou z jeho osudových chyb. Stejně jako fakt, že před lety odmítl podílet se revolučním projektu úpravy lidské DNA. Každá akce totiž vyvolá svoji reakci.

Je jasné, že dosti lidem trojka Iron Mana uplně nesedne. Black se totiž rozhodl jít úplně jiným směrem než Jon Favreau v předešlých dvou filmech, zatímco si vypůjčuje i nějaké elementy z Iron Mana, kterého jsme mohli loni vidět v Avengers. Především ale nezapomíná na to co dělá Tonyho Tonym, tedy jeho charakteristický humor a personu. Ta se totiž minule kvůli osobním problémům dostal až nepřirozeně do pozadí a ve výsledku to nebyl ten zábavný Iron Man jako dříve. Shane Black tady ovšem řeší osudové otázky, mnohy podobné těm v druhém díle, které nechá ovšem silně opírat právě o to co dělá tohoto komiksového hrdinu tím, co si oblíbili fanoušci po celém světě. I když tak Tony značnou část filmu tráví v pozici narušeného a poničeného charakteru, jeho osobitý výraz nemizí. A to ani přesto, že snímek nabízí hned několik vedlejších charakterů, které půjdou hlavnímu hrdinovi po krku. 

U charakterů ve filmu je ještě další věc. Tvůrcům se povedlo něco, co už se u blockbusterů téměř nevidí. Ať už máte totiž trailery a ukázky nakoukané sebevíc, hlavní zvraty a vývoj příběhových linií je vám skryt až do návštěvy kina. A věřte mi, mnohdy to stojí za to. S velkým množstvím charakterů se samozřejmě odvíjí druhý neduh, že některé nedostanou tolik prostoru, jak by si zasloužili, nicméně na druhou stranu  to někdy není na škodu. Tony i Rhodey mají své momenty, které občas až zavánějí buddy movies let dávno minulých, tvůrce viru Extremis Aldrich Killian v podání Guye Pearce má prostoru také dostatek, stejně jako terorista Mandarin v podání Bena Kingsleyho. Ostatní mají na ploše dvou hodin alespoň své povinné štěky, takže po charakterní stránce bych problém neviděl. 

A vůbec, hlavním problémem snímku jsou myslím především očekávání fanoušků. Black totiž servíruje něco o trochu jiného než ostatní Marvelovky a tak může paradoxně značná část fanoušků kino opouštět zklamaná.  Já spíše doporučuji trochu jiný přístup. Očekávání snížit úplně na minimum, dát si jeden trailer a vyrazit. Black tu totiž neskrývá svoji notnou inspiraci v devadesátkách, která se odráží na vyprávění celého příběhu, stejně tak jako na chování postav a vůbec ne účasti některých vedlejších charakterů, bez kterých by tato fůze moderního komiksu se srdcem v devadesátých letech jednoduše nešla. 

Jednoduše, Iron Man 3 je něco jiného, než očekáváte. Tak jako tak to ovšem neznamená, že je špatný. Dokonce ve svém zhodnocení dojdu tak daleko, že si dovolím tvrdit, že minimálně pro mně Black natočil zatím nejlepšího Iron Mana vůbec. Ačkoliv totiž film obsahuje hned několik chyb, mnohdy i zásadních, rozhodl jsem se je s úsměvem na tváři ignorovat. Třetí dobrodružství plechového obránce je totiž rafinovné, zábavné, osvěžující a ačkoliv si plnotučného Iron Mana užijete ve značně menší míře, než v předešlých dvou filmech, není to úplně na škodu. Zábava je to tak jako tak, ať už vás nová podoba tonyho strhne nebo ne. Pořád je to totiž prvotřídní ukázka toho, že komiksy na filmové plátno patří, pokud je jim věnována dostatečná péče od schopných tvůrců a dostatečný finanční základ.    

Tony a jeho příběhy, tentokrát pod direkcí a podle not od kultovního tvůrce přelomu let osmdesátých a devadesátých. Není to sice takový Tony jakého jsme si zvykli vídat, ale je to takový Tony jaký má být. Shane Black diktuje parádní komiksovku, která zakládá téměř vše na osobité personě hlavního hrdiny a to se jí také daří. Při propagaci klame tělem a v kině nabízí hned nejedno přkvapení. Přidejte naprosto parádní obsazení a máte jedno z nejnápaditějších, nejrafinovanějších a nejzábavnějších komiksových adaptací, které Marvel a vůbec i ostatní komiksová vydavatesltví poslala na filmové plátno. Nečekejte velkofilm, čekejte dvě hodiny Tonyho v jeho nejčirejší podobě. 



Hodnocení: 85%

Koktejl: 
40% Tony a jeho humor
40% Komiks jak má být
20% Devadesátkový film v moderním komiksovém blockbusteru

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?