Přeskočit na hlavní obsah

Europa Report [55%]

Koncept found-footage filmu je v poslední době poměrně populární. Těch opravdu dobrých snímků na něm založených je ale jen opravdu skromné množství. Monstrum z roku 2008 nebo částečně i loňský Sinister k nim rozhodně patří. Daleko častěji je ale tento styl používán u hororových výplachů, kterých se ročně v kině objeví hned několik, série Paranormal activity a nedávná ultrabřečka Černobylské deníky jsou příkladem této druhé skupiny. Letos se ale dost možná v tomto stylu zrodil další z těch lepších filmů, kde tento koncept má smysl. Americké sci-fi Europa Report ekvádorského režiséra Sebastiana Cordera rozhodně potenciál má. Dokáže ale tento snímek zapůsobit i na ploše hodiny a půl?   

Lidstvo už dlouhé desítky let nevykročilo vesmírem dál, než jen na orbitu naší modré planety. V momentě kdy NASA skončila s měsíčním programem, lidstvo nevstoupilo na jinou planetu než tu naši. Tým vědců se to ale rozhodl změnit. Tak vznikl soukromý vesmírný program Europa Ventures a s ním mise Europa One. Tato mise zahrnující ty nejlepší astronauty z celého světa má jediný cíl. Jeden z měsíců planety Jupiter, Europu. Vědci došli k závěru, že by mohl na jejím povrchu existovat život. Úkolem Europy One je přistát na této planetě, posbírat vzorky a dopravit je k bližšímu prozkoumání zpět na Zem. Mise však nabere nečekaná zvrat, když při nečekané solární erupci, několik měsíců po startu, ztratí loď veškerou komunikaci se Zemí. Co se stalo s lodí a s její posádkou se tak nikdo nedozvěděl. Až doteď.

Synopse zní jako každé druhé sci fi hororové béčko. A ona je to vlastně pravda. Europa Report je v téměř každém myslitelném ohledu další béčková podívaná, která se však snaží více než sympaticky tento fakt zakrýt jak jen to jde. Partička více či méně povedomých tváří v pseudostřihovém dokumentu z vesmírné expedice? To nezní jako úplně špatná výchozí pozice.  

Tohle je ale bohužel dvousečná zbraň. Europa Report totiž na jednu stranu funguje solidně, co se týče navození atmosféry, nicméně všechno i přesto působí tak trochu z druhé ruky. Máte partičku astronautů, mezi kterými se najde jedna dvě povědomé tváře, kteří se vydají na zamrzlou planetu hledat život. Do toho ovšem máte různé vědátory, kteří fungují na pozici vypravěče a doplňují info, které vám snímek sám nenabídne. I když tak Cordera natočil snímek s poněkud sympatičtější nechronoligckou narativní strukturou, ve výsledku je to stejně, zase a znovu taková nepříliš zábavná cesta parkem, kdy vás někdo drží za ruku, ukáže vám atrakce okolo, nicméně ve skutečnosti si ani jednu nevyzkoušíte a už jste na cestě domů. 

Snímku by slušela totiž podobná atmosféra, jakou disponoval kupříkladu snímek Moon. Když už komorně, tak s citem a přesvědčivě. Postavy totiž diskutují hluboká a vážná témata, zatímco jim scénář nad hlavu vrší jedno myslitelné klišé za druhým. A v tomto ohledu už před rokem daleko lépe zabodoval horor Apollo 18. Pokud si tedy dovolím ještě jedno přirovnání, nazval bych snímek Europa Report takovým zajícem chyceným do pasti. Ať už se totiž snažíte sebevíc vymanit ze sevření toho kde jste se ocitli, pořád budete tam kde jste začali. 

Europa Report je tak po poměrně nadějně vyhlížející propagaci tak trochu zklamáním. Po všech stránkách konzistentní avšak nepříliš nápaditý snímek se vás bude snažit ukonejšit během první hodiny, aby se to pak snažil v poslední půlhodině dohnat. To, že ale začnete chybovat dvakrát tolik climaxu dvakrát nepřidá. Snímek nedokázal naplnit to co sliboval a místo hodnotné hluboké záležitosti divák dostane jen hrstkou prázdných názorů okořeněný found footage sci fi film. A to se vším co takovéto tvrzení přináší. V rámci možností slušná avšak drtivě omezená výprava a béčkový look se vším všudy. Na druhou stranu, pořád je to nápaditější, jako další rychlokvaškový výplach z hororových vod. 

Skupina astronautů vyráží k jednomu z mála míst, kde by v nám známém vesmíru mohl existovat život. Koncept found footage si o tohle doslova říká a podobně jako konkurenční Apollo 18, i Europa Report zůstala na půli cesty. Na jednu stranu zajímavá podívaná se sympatickým narušením vyprávěcí struktury, na druhou stranu hodně laciných momentů, skrze na skrz béčko a příliš mnoho prázdných řečí po cestě ke kýženému cíli. Europa report není vyloženě špatným počinem, jen nedokáže ani z poloviny využít svého potenciálu. A to je škoda... 

Koktejl:
25% Vesmír
25% Trochu jiná modrá planeta
25% Radiace
25% Astronauti






Europa Report

Sci-Fi / Thriller

USA, 2013, 90 min
Režie: Sebastián Cordero
Scénář: Philip Gelatt
Kamera: Enrique Chediak
Hudba: Bear McCreary
Hrají: Michael Nyqvist, Sharlto Copley, Embeth Davidtz, Christian Camargo, Daniel Wu, Anamaria Marinca, Karolina Wydra, Isiah Whitlock Jr., Dan Fogler







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?