Přeskočit na hlavní obsah

Machete zabíjí | Machete Kills [35%]

Film, který sám o sobě je založený na falešném traileru, který paroduje ty nejpřepálenější akční výplachy minulých desetiletí a který byl nalepen na dvojprogram podobně laděných filmů, byl před lety docela úspěch. Ztrácíte se? Řeč je přece o Machete. Akční jednohubka v režii člověka na slovo povolaného, Roberta Rodrigueze, vyvolala před třemi lety v kinech celkem poprask. Snímek se i přes nebo možná právě díky svojí absurdnosti celkem líbil a díky nízkým rozpočtům, za které Rodriguez natáčí, se dobrodružství Dannyho Treja jako ultimátního mexického badass zabijáka zaplatilo. A tak přichází jedno ze slibovaných pokračování. Machete opět vytáhne svoji mačetu a bude porcovat. 

Machete hlásí návrat. Jeho klidnější život totiž moc dlouho nevydržel. Zadržení zkorumpovaných armádních příslušníků nedopadlo podle představ a jeho partnerka zaplatila životem. Machete však nemá čas na to příliš dlouho smutnit. Povolává si ho k sobě sám Americký prezident, který pro něj má důležitý úkol. V mexiku totiž přebývá nebezpečný terorista, který má nukleární hlavici namířenou na Washington a má v úmyslu jí co nejdříve odpálit a zničit tak tisícovky lidských životů. Jak ale brzy Machete zjišťuje, ten skutečný zločinec stojící za celým plánem je někdo úplně jiný...  

Jednička Machete byla poměrně zábavnou přepálenou jednohubkou, která pobavila, zejména proto, že si prostě na nic moc nehrála a servírovala jednu absurdní chuťovku za druhou. Zkrátka snímek, který v těchto vodách populární produkce nemá moc co dělat. Potíž je ovšem v tom, že Rodriguez to zkouší podruhé, ovšem s typickou Hollywoodskou matematikou. 

Machete zabíjí je tak větším, hlasitějším, krvavějším a dá se říci že i hvězdněji našlapanějším pokračováním, které však bohužel ztrácí to kouzlo, kterým jednička zaujala. Snaží se totiž být ve všech ohledech lepší, což však končí daleko přepálenějším snímkem který ztrácí i ten zbytek vkusu a soudržnosti co tato značka měla. A tak i když je v detailu Machete zabíjí daleko lepší než první dobrodružství největšího mexického zabijáka, v hromadě to tak jako napoprvé jednoduše nefunguje, působí to možná až příliš nesoudržne a často to překračuje za hranici dobrého vkusu natolik, že to přestává být zábava. A to i přesto, že se ve snímku objevuje Mel Gibson jako poměrně hodně solidní záporák a Charlie Sheen, pardon tedy Carlos Estevez, jako badass americký prezident. 

Druhé dobrodružství tohoto mexikána navíc trpí faktem, že se snaží vypadat tak lacině jako jednička, avšak to prostě nějakým způsobem nefunguje taktéž. Všechny ty narážky, drobné úkroky a odkazy jak na běžícím páse, ať už audiovizuální nebo ve formě dialogu, pak vyznívají úplně na prázdno. A to je setsakramentská škoda. 

Machete zabíjí je tak docela zklamáním. Po obstojné jedničce přichází pokračování, které pohltil jeho vlastní stín. Nafouklá jednohubka která se dostala příliš blízko ke slunci a její křídla se proměnila v popel a pohořela tak zaslouženě i v kinech. Bylo by zajímavé sledovat, jak moc by se Robert Rodriguez nechal unést při vesmírném drobrodružství se světelnými mačetami, nicméně to už je jiná písnička. Pokud se tak vyloženě nenudíte nebo nepotřebujete vidět solidní zástup hvězd které přijdou prohodit dva tři štěky předtím, než se odklidí za doprovodu hektolitrů digitální krve, doporučuji večerní zábavu pohledat trochu někde jinde. Tady to i přes účast některých špičkově absurdních postav prostě nejde.


Mačeta se napodruhé trochu ztupila. Pokračování glorifikující laciné přeplácané videoprodukce došlo na to, že kopíruje Hollywoodský model sequelů. Všeho více neznamená vždy lépe. A tak i přes solidního Mela Gibsona coby hlavního magora zatápějícího mexickému Chucku Norrisovi, druhý Machete končí jako podprůměrná a přepálená pocta, která je zbytečně zahnána do obludných rozměrů, kde ztrácí kouzlo svého šikovného mixu absurdity a humoru s akcí.    
 Koktejl:
20% Mačeta
10% Céčková produkce
20% Střeva, krev a takové chuťovky
50% Akce


Machete zabíjí
(Machete Kills, Machete zabíja)
Akční / Krimi / Thriller
USA / Rusko, 2013, 107 min

Režie: Robert Rodriguez
Scénář: Kyle Ward
Kamera: Robert Rodriguez
Hudba: Robert Rodriguez
Hrají: Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Demián Bichir, Mel Gibson, Amber Heard, Sofía Vergara, Charlie Sheen, Lady Gaga, Alexa Vega, Vanessa Anne Hudgens, Cuba Gooding Jr., Edward James Olmos, William Sadler, Tom Savini, Electra Avellán, Elise Avellán, Antonio Banderas, Walton Goggins, Marko Zaror

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 24.10.2013 EEAP Film Distr.
V kinech SR od: 24.10.2013 Magic Box
Na DVD v ČR od: 19.02.2014 Magic Box
Na Blu-ray v ČR od: 19.02.2014 Magic Box

http://www.csfd.cz/film/300802-machete-zabiji/
http://www.imdb.com/title/tt2002718/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous