Přeskočit na hlavní obsah

RoboCop [80%]

Málokterý snímek si zaslouží remake méně než kultovní klasika Robocop. Surové akční scifi Paula Verhoevena z roku 1987 patří dnes k těm největším klasikám žánru a to nejen díky i na svojí dobu docela silném využití dospěláckého Rkového ratingu. Někdo se však rozhodl, že bude nejlepší nápad zaktualizovat tento materiál a předvést divákům novou verzi tohoto kultu. Pryč je tak charismatický Peter Weller, dystopická vize jak vypálená z před digitální éry a nedočkáte se také dospěláckého ratingu ale umírněného PG-13, tedy na explodující končetiny a hektolitry krve můžete rovnou zapomenout. Je tedy na místě novou vizi robotického strážce zákona na místě odepsat? 

Alex Murphy (Joel Kinnaman) patří k těm několika málo neúplatným policistům detroitských policejních složek. Jeho snaha dopadnout zločince za každou cenu si ale vyžádala oběť nejvyšší. Poté co je vážně zraněn jeho kolega, se rozhodne i Alexe z cesty odstarnit místní vůdce překupníků s zbraněmi. Alex však útok zázrakem přežije a je vybrán do speciálního programu společnosti Omnicorp na vytovření úplně nového druhu bezpečnostní složky. Robotického policisty, který snoubí dohromady smrtící účinnost stroje a instinkty elitního policisty. Alespoň tak se celý koncept RoboCopa snaží veřejnosti představit ředitel této společnosti Raymond Sellars (Michael Keaton). Pravda je ale někde úplně jinde...

Svým docela vysokým hodnocením rozhodně nechci ospravedlňovat rozhodnutí znovu natočit tuto klasiku. Dle mého názoru, by se k podobným praktikám mělo uchylovat až v době, kdy je snímek natolik zastaralý, že jeho poselství se postupně rozmělňuje do prázdna. Původní RoboCop však rozhodně není tím případem. Nevybíravá vize budoucnosti s dostatečným množstvím nadsázky funguje v rámci možností i dnes a tak je pro mě snaha předvést tuto látku znovu motivovaná čistě jen komerčním potenciálem látky. A poté co jsem opustil kino, musím uznat, že to nebylo ani náhodou tak špatné jak jsem se obával a naopak mnoho z vás tento remake potěší. A ten důvod má docela jasného jmenovatele kterým je režisér obou Elitních jednotek José Padilha, který po několika slavnějších jménech u projektu zakotvil jako poslední.

Právě Padilha si totiž ze svých předešlých snímků protlačil až překvapivě dost do nové vize robotického strážce zákona. Jeho RoboCop, jemuž nejvíce škodí právě přímé srovnání s původním snímkum, je totiž i přes trochu odlišné žánrové vymezení vůči originálu ve všech ohledech velmi solidní práce, která naplňuje podobné hodnoty, na jaké útočil původní snímek před více jak pětadvaceti lety. Je pro mě celkem překvapením, jak si v rámci Hollywoodské popcornové zábavy Padilha prosadik tak výraznou politickou nekorektnost snímku, která až připomíná místy surové postavení před obraz reality v jeho předešlých snímcích o praktikách brazilských zásahových jednotek. Nový RoboCop tak útočí tentokrát naprosto bez nadsázky a jinými oklikami než jeho původní předchůdce, nicméně v konečném výsledku je stejně provokativní na každém rohu.      

Když navíc ustoupí stranou přímé srovnání se snímkem z roku 1987, dostává se do kin tento únor jeden z těch nejpovedenějších remaků posledních let. Nová verze potírače zločinu v Detroitu budoucnosti totiž sama moc dobře ví, že překonat původní snímek by byla holá sebevražda. Proto nabízí docela odlišný snímek, který i po odebrání veškerých narážek a lpění na originálním snímku, působí jako samostatná a soběstačná akčně laděná pecka s morálním a společenskokritickým přesahem. José Padilha navíc testuje a uměle natahuje hranice ratingu jak nejvíce to jde a tak se o podívanou pro děti rozhodně nejedná jak se mnozí obávali. (Tohle o to více potěší, když vezmeme v úvahu fakt, jak silný měl Padilha u problémového projektu producentský dohled a jak sám režisér v rozhovoru uvedl, bylo obtížné protlačit radikální nápady do produkce.) Nový Clarence J. Boddicker se nekoná, nicméně RoboCop 2014 využívá i tak široké palety pokřivených charakterů, které místo po jednom charismatickém záporákovi docela obstojně vyplní.  


RoboCop je tak velikým překvapením. Mnoha lidmi dopředu odsuzovaný snímek, který měl být jen snahou přiživit se na popularitě originálu, nakonec končí jako všperkovaná politicky nekorektní akce, která na otázku mechanických strážců zákona roubuje sociální kritiku jak společenských poměrů tak návyků společnosti samotné. To co postrádá na charismatu hlavní hrdina oproti Peteru Wellerovi nahrazují zajímavé vedlejší charaktery, které využívají prvotřídní obsazení beze zbytku. Nejlepší je u snímku na chvíli zapomenout, že nějaký RoboCop v roce 1987 vznikl a přistupovat k nové verzi tak. Možná vás pak docela překvapí, že nová verze funguje i přes svoji razantní odlišnost v současné společnosti podobně, jako tomu bylo u původního snímku na konci osmdesátých let.        

Nevěřil bych ještě před týdnem, že jej budu obhajovat ale nečekané je pravdou. Nová verze RoboCopa je tím neopříliš často viděným případem vydařené aktualizace původního materálu, který nakonec nabízí dostatek důvodů proč si vydobýt i srdce fanoušků původního snímku z roku 1987. I když se totiž jedná o docela zásadně odlišný snímek než je vize budoucnosti Paule Verhoevena, José Padilha předvedl výborně natočenou a společensky silně nekorektní akční podívanou, která značce nedělá ostudu a naopak jí ještě zástup fanoušků přivede. Pokud tohle není dobrá vizitka předělávky pak nevím co víc by jí být mohlo. A hudební doprovod Pedra Bromfmana nemá chybu.  
 Koktejl:
25% Nekorektnost a kritika
25% Osmdesátky v revidovaném balení
25% Nápadité balancování na hraně ratingu
25% Solidní zpracování

  
Robocop

Akční / Krimi / Thriller / Sci-Fi
USA, 2014, 121 min

Režie: José Padilha
Scénář: Nick Schenk, James Vanderbilt, Joshua Zetumer
Kamera: Lula Carvalho
Hudba: Pedro Bromfman
Hrají: Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Michael Keaton, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Aimee Garcia, Michael Kenneth Williams, Zach Grenier, Marianne Jean-Baptiste, Marjan Neshat, Miguel Ferrer

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 06.02.2014 Forum Film CZ
V kinech SR od: 06.02.2014 Forum Film SK

http://www.csfd.cz/film/243794-robocop/
http://www.imdb.com/title/tt1234721/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous