Přeskočit na hlavní obsah

Amazing Spider-Man 2 | The Amazing Spider-Man 2 [75%]

Už běží Spider-Man...Klasická melodie z animáků ze začátků devadesátek se překvapivě docela vrací při odchodu z kina. Od včerejšího dne se totiž česká a slovenská kina opět plní pavoučí muž ve svém nejnovějším dobrodružství. Před dvěma lety byl první díl jeho zrestartované série tak trochu do počtu, nicméně letos už se jedná o jednu z prvních blockbusterových prvních vlaštovek, které signalizují, že filmové léto už pomalu klepe na dveře. Jak si tedy Spidey zadivočil po druhé a stojí za vaši návštěvu kina?

Po souboji s Lizardem z konce prvního dílu se Peter (Andrew Garfield) nemůže zbavit počitu výčitek, že není schopen dodržet slib, který dal umírajícímu otci Gwen (Emma Stone). Ačkoliv se totiž snaží, nedokáže ji nadobro opustit a ochránit ji tak nebezpečí, které jí v jeho blízkosti hrozí. To vše se ovšem ještě daleko více prohlubuje v momentě, kdy se do New Yorku vrací Peterův dobrý kamarád Harry Osborne (Dane DeHaan), aby stanul v čele společnosti Oscorp svého umírajícího otce. To se ovšem nelíbí správní radě, která pod hlavičkou společnosti plní vlastní agendu a zároveň se nyní snaží ututlat nehodu, která jednoho z jejich zaměstnanců proměnila v nestabilní pomstychtivé monstrum Electra (Jamie Foxx), který je poháněn především touhou po pomstě... 

Je docela fajn, že to Sony nevzdává a svůj plán dodávat film z tohoto univerza co dva roky zatím dodržuje. Spider-Man rozhodně patří mezi nejoblíbenější komiksové hrdiny a za mě osobně se mi jeho nová filmová podoba, která je bližší právě komiksům a animovaným seriálům, než Raimiho trilogie, líbí přecijen o něco více. S čím jsem měl ovšem problém posledně, byla příběhová stránka a jakási laxnost, se kterou vše ostatní bylo divákům prodáváno. A po shlédnutí druhého dílu musím naznat, že se to ani napodruhé nepodařilo úspěšně napravit. 

I tady totiž Marc Webb nezvládá hodně solidní akční složkou filmu zakrýt jakousi až lacinou příběhovou stránku, kde do sebe všechno až moc nápadně zapadá na to, aby se dala vytvořit iluze jakési překvapivé progrese. Samozřejmě, je zde pár momentů které mohou působit příjemně originálně, vše ostatní je ovšem prachsprosté kopírování předem vymezeného vzoru, které od originality či nějaké zvláštnosti (jakou předvedla třeba letošní konkurence Captain America: The Winter Soldier) má daleko. Druhý Spidey je totiž ve všech ohledech klasickým pokračováním úspěšného blockbusteru, kde je vše větší, hlučnější, výbušnější, temnější a vážnější. Pokud však čekáte něco víc, dostanete v kině docela studenou sprchu. 

Tu ještě pak podpoří na poměry docela slabé digitální triky, které pak zvláště ve finálních soubojích snímku docela pokulhávají a na plátně se tak místo herců objevují jejich přehnaně digitální protějšky, které poskakují jak na gumě. Na druhou stranu si pochvalu zaslouží (což je pro mě opravdové překvapení) Hans Zimmer, který si tentokrát přizval hned několik schopných lidí (Pharrell Williams nebo třeba i Junkie XL), poskládal skupinu, která podává divákům docela rozmanitý hudební podkres, který jednoduše zaujme. A to ať již orchestrálními party, až oldschoolovým písničkovým doprovodem nebo celou hudební složku založenou na tanečních rytmech, která doprovází prezenci hlavního záporáka Electra na filmovém plátně. 

Ve výsledku je tak Amazing Spider-Man 2 docela zábavným komiksovým blockbusterem, který příliš nenadchne ale ani nezklame. Má hodně pozitiv i negativ, ale většinu času se stejně budete bavit. A to i přesto, že by stopáž filmu snesla nějaké to zkrácení o pár desítek minut.  Zkrátka tato verze spider-Mana zatím roste docela podstatně s každým dalším dílem a je jen otázkou, kam se za pár let dostane. Příště by jen možná neuškodil nějaký nápaditější scénárista a trochu méně nápadnější nalajnovanost celého osudu hlavního hrdiny. Obsazení nemá až na pár vyjímek větších problémů a když se pro příště podaří vybrat opět zajímavého záporáka, vlastně proč ne. Po tomhle snímku to totiž Peter Parker má rozehráno solidně. Na Marvelovské téměř bezchybné tažení tomu ale pořád ještě dost chybí. 

Spidey po restartu podruhé a opět mírně s rozpaky. I když značka opět trochu vzrostla Marc Webb si ani tentokrát nepohlídal příběhovou stránku věci a solidní akci tak táhne dolů scénář a docela překvapivě i digitální triky. Pomineme li však delší stopáž, než by bylo třeba, je Amazing Spider-Man 2 zábavnou blockbusterovou podívanou, která vyloženě nezklame. Hans Zimmer taky docela překvapil. 
 Koktejl:
10% Teen romance
40% Akce
20% Korporace a jejich snaha o nadvládu nad vším
30% Pavouci a jiná zmutovaná zvířata


Amazing Spider-Man 2
(The Amazing Spider-Man 2)
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2014, 142 min

Režie: Marc Webb
Scénář: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jeff Pinkner
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: Hans Zimmer, Pharrell Williams
Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Felicity Jones, Jamie Foxx, Sarah Gadon, Paul Giamatti, Dane DeHaan, Sally Field, Martin Sheen, Chris Zylka, Marton Csokas, Denis Leary, Chris Cooper, B. J. Novak, Colm Feore, Stan Lee

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 24.04.2014 Falcon
V kinech SR od: 01.05.2014 ITAFilm

http://www.csfd.cz/film/321913-amazing-spider-man-2/
http://www.imdb.com/title/tt1872181/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous