Přeskočit na hlavní obsah

Kandidát [55%]

České nebo slovenské filmy tu popravdě na blogu nebývají tak často, jak by možná bylo vhodné. Je to především díky tomu, že krátka nepovažuji drtivou většinu české produkce za nějak směrodatnou a slovenská jde nějak dlouhodobě mimo mě. Takové ty komedie pro typické čechy už prostě jsou něco, co mi leze nejen krkem. Když jsem však před projekcí nějakého ze zahraničních bijáků viděl trailer na slovenskou produkci jménem Kandidát, zprvu jsem vůbec netušil, že se jedná o československý produkt. Vizuálně to prostě vypadalo až příliš dobře. Nyní se tento film dostává na DVD, zatím tedy na slovensku, a vyvstává tak otázka, stojí tohle slovenskočeské a netypické dílo za váš čas?  

Adam Lambert (Marek Majeský) platí za boha reklamy na Slovensku. I přesto, že se zařekl, že už politické kampaně nebude, bere zakázku na prezidentskou kampaň jednoho z autsiderů nadcházející prezidentské volby na Slovensku. Ty jsou už ale za dva měsíce a Adamovi a jeho týmu tak nezbývá moc času na to udělat z nikoho člověka, který sestane dalším prezidente. Adam se cítí natolik jistý svými schopnostmi, že se vsadí se svým největším konkurentem o to, kterého kandidát vyhraje volby. Ve hře je celý majetek obou zúčastněných. Vítěz bere vše a poražený odtáhne z Bratislavy... 

Popravdě, ať už to z procentuálního hodocnení možná nevyplývá, Kandidát mi udělal neskutečnou radost, i když se v globálu nejedná o kdoví jak vydařený snímek. Proč? Protože je jednou z těch produkcí, které našemu prostoru sedí, nicméně téměř nikdo je nedělá díky riskantnosti takového projektu. Klasická melodramata a komedie jsou prostě pořád jistější vody pro českého, potažmo slovenského filmaře. Zkrátka nebýt ve filmu známé české a slovenské tváře, těžko byste identifikovali, že se jedná o produkci z našich končin. A to mě v záplavě víceméně předvídatelných filmů prostě baví. 

Problém ale je, že se film snaží být až příliš za každou cenu světový, čímž působí většiu času příliš nuceně a škrobeně a dialogy (nevím jak je to v knižní předloze, s tou jsem co dočinění neměl) působí příliš uměle. A přitom by stačilo trochu zapracovat na scénáři, ubrat z té nucenosti a fungovalo by to o hromadu lépe. Propozice na to film měl, schopnou kameru a režii jakbysmet. Dokonce i celá audiovizuální složka až na pár trochu nepříjemných zádrhelů vypadá docela světově. Tedy s vyjímkou zvuku a dabingu, který místy docela rve uši. K tomu bych měl navíc ještě jednu připomínku, sáhněte po originálním česko-slovenském znění. Nějaký člověk totiž vymyslel skvělý nápad a nechal dvě z hlavních postav předabovat do češtiny. Přitom tahle prasárna nebyla potřeba neboť Marek Majeský má naprosto perfektně sedící hlas pro tento typ postavy a jistý konflikt česká x slovenská společnost tu hraje taky svoji roli. Takže tento krok českého distributora trochu nechápu.    
Jak jsem již ale uvedl, celou snahu docela hatí nevyrovnaný scénář, který v některých momentech funguje překvapivě hodně dobře a jeho dravost a drzost vyloženě vykouzlí úsměv na tváři, jindy však sklouzává ke stereotypu, hře na dramatický efekt bez přihlédnutí ke kontextu narativu a přílišné snaze zalíbit se svoji kulrevoucností. Ve výsledku je to pak horská dráha která střídá polohy dobrého a špatného filmu, který vám ale i přesto prostě zůstane v hlavě, především díky velmi solidnímu závěru.

Kandidát tak ve výsledku sice ani z daleka nenaplňuje svůj vysoký potenciál, nicméně i přes kolísavé kvality se jedná rozhodně o film, který si vaši pozornost zaslouží, především díky tomu, že tu dlouho nic takového z našich končin zkrátka nebylo. A jako celovečerná hraný debut režiséra Jonáše Karáska to ve mě vyvolává zájem vidět co podnikne příště. Pokud vás tak už omrzela klasická hra filmařů s divákem a chcete vidět že i u nás se dají natočit solidně vypadající a značně provokativní snímky, sáhněte po Kandidátovi  na DVD.

A ono to jde když se chce. I když totiž kandidát nedopadl ani zdaleka tak dobře jak mohl, stojí alespoň krásný příklad toho, že i v našich končinách se dá natočit film, který bude vypadat světově a nebude se přitom cachtat vtypickém rybníčku melodramat a komedií pro masy. Kandidát je provokativní, hodně solidně natočený však na scénář hodně nevyrovnaný a slabý snímek, který ovšem rozhodně stojí za shlédnutí už jen díky tomu, že tohle tu prostě debutant Jonáš Karásek natočil. (Ps. Ten kdo pro českou distribuci dělal dabing dvou hlavních slovensky mluvících postav by si zasloužil pohlavek. Židlí. Martin Stránský je jako dabér hodně fajn, nicméně tady je to prostě show Marka Majeského který je tu bezchybný v tomto ohledu a nucené úkorky zvukové stránky kvůli dabingu zbytečně sráží dojem z filmu. ) 
 Koktejl:
25% Provokace
25% Volby
25% Světovost
25% Křeč 


Kandidát
(Candidate)
Thriller / Komedie
Česko / Slovensko, 2013, 106 min

Režie: Jonáš Karásek
Předloha: Maroš Hečko (kniha), Michal Havran ml. (kniha)
Scénář: Maroš Hečko, Michal Havran ml., Peter Balko
Kamera: Tomáš Juríček
Hudba: Matúš Široký
Hrají: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Dlouhý, Michal Kubovčík, Pavel Slabý, Pavel Nový, Milan Chalmovský, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Lukáš Pelč, Dušan Vicen, Michal Havran ml., Alice Bendová, Lucia Molnárová, Petra Molnárová, Marián Mitaš 

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 27.02.2014 Bioscop
V kinech SR od: 10.10.2013 Continental
Na DVD v SR od: 07.05.2014 Magic Box SK

http://www.csfd.cz/film/329609-kandidat/
http://www.imdb.com/title/tt3258080/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?